Sp.a: "Vlaanderen faalt in begeleiding werkzoekende jongeren"

Yasmine Kherbache (sp.a)
belga Yasmine Kherbache (sp.a)
Meer dan één derde van de werkzoekende jongeren in Vlaanderen heeft vijf maanden na zijn inschrijving bij de VDAB nog geen inschatting van zijn begeleidingsbehoeften gekregen. Dat zegt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in antwoord op een vraag van sp.a-parlementslid Yasmine Kherbache. Volgens Kherbache blijkt uit de cijfers dat de begeleiding van werkzoekende jongeren in Vlaanderen faalt.

Kherbache verwijst naar de Europese Jeugdgarantie waarbij alle jonge werklozen binnen de vier maanden een job, stageplaats, opleiding of aangepaste begeleiding moeten krijgen. In Vlaanderen heeft de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB de ambitie om jongeren binnen de vier maanden na de inschrijving zo'n aanbod te doen. "Op die manier zou elke jongere binnen de vijf maanden na de inschrijving aan het werk moeten zijn of persoonlijke begeleiding krijgen", stelt de VDAB.

Sp.a-politica Kherbache vroeg aan minister Muyters in hoeverre die doelstelling gehaald wordt. Uit zijn antwoord blijkt dat in het tweede kwartaal van 2015 voor slechts 65 procent van de jongeren die vier maanden na hun inschrijving nog werkzoekend zijn, een inschatting is gemaakt of zij nood hebben aan persoonlijke dienstverlening. Van de jongeren die vijf maand na inschrijving nog werkzoekend zijn, zit slechts 65 procent in een persoonlijke dienstverlening. Vijf maanden na inschrijving is voor maar liefst 35 procent nog steeds de nood aan dienstverlening niet bepaald.

Vlaanderen is volgens Kherbache nog ver verwijderd van de Europese ambitie. Kherbache: "Ik vind dit zeer verontrustende cijfers. De minister beweert dat in Vlaanderen iedere werkzoekende op maat van zijn behoeften begeleid wordt via een 'sluitend maatpak'. Als we zelfs de bindende Europese engagementen in het kader van de Jeugdgarantie niet halen, is er een grote kloof tussen het sluitend maatpak op papier en de realiteit op het terrein".