Sp.a verzet zich tegen aanpassing decreet socio-cultureel volwassenwerk

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a).
BELGA Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a).
Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regeringspartijen om het decreet sociaal-cultureel volwassenwerk snel aan te passen zodat organisaties die zich terugplooien op hun eigen etnisch-culturele afkomst geen subsidies meer krijgen. "Er is geen sprake dat dit voorstel van decreet, zonder enig overleg met de sector zelf, op een 'sneaky' manier door het parlement gejaagd kan worden. Er zijn wel regels binnen onze democratie", zegt Vlaams parlementslid Katia Segers.

Gisteren kondigden de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld aan dat ze een voorstel van decreet klaar hebben dat de subsidiëring van organisaties "die zich terugplooien op hun etnisch-culturele afkomst" stopzet. De meerderheidspartijen willen daarmee snel uitvoering geven aan een belofte uit het Vlaamse regeerakkoord. De Federatie sociaal-cultureel werk waarschuwde meteen voor een juridisch moeras. 

Ook in het Vlaams Parlement komt er verzet tegen de plannen. Zo noemt oppositiepartij sp.a de plannen van de meerderheid op verschillende vlakken "problematisch” en vraagt Vlaams parlementslid Katia Segers zich onder meer af hoe men zal bepalen wie zal worden uitgesloten. "Ik zie dit vooral als een uiting van wantrouwen ten opzichte van sommige bevolkingsgroepen, in plaats van de verbindende kracht die deze Vlaamse Regering pretendeert voorop te stellen" , aldus de sp.a-politica.

Ook de manier waarop de meerderheid dit "door het parlement probeert te jagen" zet kwaad bloed. "Dat de meerderheid deze decreetswijziging holderdebolder door het Vlaams Parlement probeert te jagen, laat vermoeden dat ze er zelf niet gerust in is of dit voorstel de (grond)wettelijke toets kan doorstaan en niet in strijd is met het Cultuurpact", stelt Segers. 

De linkse oppositiepartij vindt het ongehoord dat de Raad van State niet om een advies is gevraagd en dat er geen overleg is geweest met de sector. Ze roept de meerderheid op om alsnog "het debat ten gronde te voeren in het parlement, inclusief hoorzitting met de sector die oorspronkelijk voorzien was voor 5 december".
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jaak Peeters

  Verbinden is ook uitsluiten wie wil uitsluiten. Wie dit niet begrijpt, houdt best zijn mond.

 • ANN LIMBOS

  Ik hoop dat het erdoor komt.

 • Gino Denil

  Het gaat hem hier niet over wel of niet subsidiëren. Maar over uitsluiten. Discrimineren onder het mom van verbinden. Want waarom zou een vereniging die de ideologie ven de N-VA uitdraagt dan wel subsidie moeten krijgen. Ook betaald door al deze die niet achter dergelijke visie staan. Verbinden in een democratie is respect hebben voor verschillende opvattingen. Niet alle andere uitsluiten.

 • Claudia Rosseel

  Het is toch niet 'de sector zelf' die moet bepalen hoeveel de maatschappij aan hen zou moeten geven? Dan wil ik ook wel eens bepalen wat ik wil ...

 • Flor Peeters

  Ik verzet mij tegen elke vorm van subsidies, ik ben het beu om voor alles en iedereen te moeten betalen.