Sp.a: “Strengere controle op inkomensgarantie voor ouderen is vernederende pestmaatregel”

Sp.a is niet te spreken over de strengere controles op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) vanaf 1 juli.
Getty Images/Blend Images Sp.a is niet te spreken over de strengere controles op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) vanaf 1 juli.
Sp.a is niet te spreken over de strengere controles op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) vanaf 1 juli. Zo moeten gepensioneerden die recht hebben op een IGO elk verblijf in het buitenland maar ook langere uitstappen in eigen land vooraf melden aan de Pensioendienst. Dat is voor sp.a-Kamerlid Anja Vanrobaeys een brug te ver.

"Onder het mom van administratieve vereenvoudiging wordt de bewegingsvrijheid van al kwetsbare gepensioneerden volledig aan banden gelegd. Dit is niet meer dan een vernederende pestmaatregel voor al kwetsbare gepensioneerden”, zegt sp.a-Kamerlid Anja Vanrobaeys. 

Een IGO wordt toegekend aan 65-plussers die onvoldoende pensioen hebben kunnen opbouwen en dat niet kunnen aanvullen met eigen spaargeld, een huis of een inkomen van hun partner hebben. "Als ze op een zomerse dag worden opgebeld om mee te gaan met familie of vrienden naar Cadzand, maar dat vergeten te melden, en die dag controle krijgen, verliezen ze dat deel dat hen net niet volledig kopje onder duwt", klaagt Vanrobaeys aan.

Met een aandeel van iets meer dan 65 procent in het IGO, treft de maatregel vooral weduwen en gepensioneerde vrouwen die na een echtscheiding niet meer kunnen rekenen op het inkomen van hun partner en omwille van de zorgtaken die ze in het verleden opnamen geen volledig pensioen hebben opgebouwd. Ook zelfstandigen die te maken kregen met een faillissement en daardoor geen volledig pensioen konden opbouwen, zijn hiervan slachtoffer. 

Budget

De sp.a wijst erop dat minister van Pensioenen Bacquelaine bij de invoering van de maatregel in 2017 geen cijfers kon geven over mogelijke misbruiken en de impact van deze maatregel. "De enige drijfveer was het budget van het IGO onder controle houden, maar dan wel op kap van gepensioneerden die al dik in de miserie zitten", zegt Anja Vanrobaeys. 

Dat het budget van het IGO de voorbije tien jaar is gestegen, komt door de automatische toekenning ervan. "Net die automatische toekenning zorgt ervoor dat de meest kwetsbare gepensioneerden een inkomen krijgen waar ze recht op hebben. Een inkomen dat overigens nog steeds onder de armoedegrens ligt", aldus het sp.a-Kamerlid. 

Volgens haar zullen de gemeenten mogen opdraaien voor de factuur van deze maatregel, want wie over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt, kan altijd naar het OCMW.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Weer extra controle voor onze gepensioneerden,het misbruik en de fraude voor uitheemse rechthebbenden wordt onaangeroerd gelaten,zoals gewoonlijk: 2 maten en 2 gewichten waarbij eigen volk gediscrimineerd en gestraft wordt voor het misbruik van anderen die onze wetten toch ongestraft aan hun laars mogen lappen.

 • Ronny Biesen

  Controles, ja. Maar dat je als vrije gepensioneerde burger moet melden van te voren dat je op reis gaat, is te ver. Besef wel dat onze vrijheid al lang op vel manieren wordt beperkt door de staat. Belgie is geen vrij land meer. Duizenden zaken mogen of kunnen niet meer. Dat is pesterij.

 • Ludovic De Beuckeleer

  als je een toelage krijgt is het normaal dat je de controles die erbij horen ook krijgt , als je dat wil afschaffen zet je de deur wagenwijd open voor fraude. zij die daar niet mee kunnen leven zoals de sp-a moeten dan maar eens kijken hoe ze het gaan oplossen want zoals altijd hebben ze kritiek maar geen oplossingen voor hun probleem.

 • Jan Verstrepen

  Dat ze eens nazien wie van sociale voordelen geniet en in het buitenland een kast van een villa of hotel hebben en of de kinderen die ze aangeven wel hun kinderen zijn en of hun leeftijd wel juist is.

 • Jo Bosman

  Erger nog. Postbodes worden ingeschakeld om te controleren of iemand al dan niet thuis is. Postbodes die het nu al vertikken om aan te bellen om een aangetekende brief af te geven en enkel een papiertje in de bus steken. Veel van deze postbodes gaan het ook vertikken om deze controles te doen met alle gevolgen van dien voor de gepensioneerde. Hij / zij verliest dan zijn inkomsten. Vooraf melden als je bij vrienden of familie op bezoek wilt gaan en dan maar weken wachten op de toelating.