Sp.a stelt "shift naar rechtvaardigheid" van 5,1 miljard euro voor

Sp.a-Kamerfractieleider Karin Temmerman.
BELGA Sp.a-Kamerfractieleider Karin Temmerman.
Oppositiepartij sp.a heeft een pakket aan maatregelen van 5,1 miljard euro klaar die een "shift naar rechtvaardigheid" moeten realiseren. Het gaat om een belasting op de meerwaarde van aandelen (2,5 miljard), een vermogenwinstbijdrage (2,8 miljard), een shift van bedrijfswagens naar een mobiliteitsbudget, van zwart naar wit om lage lonen te verhogen en een shift naar de kmo's, die voor jobcreatie zorgen.

Daarbij wil de partij ook een aantal maatregelen afschaffen die zij zelf nog mee heeft ingevoerd, zoals de notionele intrestaftrek of de bedrijfswagens, zo benadrukte voorzitter Bruno Tobback bij de voorstelling van het plan.

De sp.a heeft twee maatregelen die een duidelijke shift van belasting op arbeid naar belasting op vermogen realiseren. Kamerfractievoorzitster Karin Temmerman verwees in de eerste plaats naar het ingediende wetsvoorstel om een belasting op meerwaarde van aandelen in te voeren. Hoewel de opbrengst door de Hoge Raad voor Financiën en het HIVA geraamd wordt op 6 miljard euro, rekent de partij op 2,5 miljard die kunnen ingezet worden voor de verlaging van de lasten op arbeid.

De opbrengsten van aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zouden jaarlijks met een tarief van 25 procent belast worden op het rendement van het totale financiële vermogen van de laatste 10 tot 20 jaar. Bij een gemiddeld rendement van 6 procent moet dit goed zijn voor 2,8 miljard euro meer dan de huidige roerende voorheffing.

Sp.a wil ook het fiscale voordeel van bedrijfswagens verschuiven naar een mobiliteitsbudget. Dat houdt in dat de werknemer zijn mobiliteitsbudget vrij kan invullen naar de eigen behoeften. Om de kosten van de omschakeling (500 miljoen) te financieren worden de accijnzen op diesel opgetrokken tot het niveau van benzine.

Voor de kmo's voorziet sp.a anderhalf miljard euro (van de afschaffing van de notionele intrestaftrek en de aftrek van buitenlandse winsten) om een lastenverlaging door te voeren voor de eerste 50 werknemers. Het gaan om 3% voor de loonkost van de eerste 10 werknemers, 2% voor loonkost van de volgende 10 en 1% voor de loonkost tot 50 werknemers.