Sp.a-politicus Dany Vandenbossche (57) overleden

Dany Vandenbossche bij zijn eedaflegging in de Senaat.
senate.be Dany Vandenbossche bij zijn eedaflegging in de Senaat.
De socialistische politicus Dany Vandenbossche, die van 1999 tot 2009 in het Vlaams parlement zetelde, is op 57-jarige leeftijd plots overleden. Dat meldt zijn familie op zijn Facebook-pagina. "Ik heb niemand gekend die de afgelopen 20 jaar zo met cultuur bezig was, zowel theoretisch in het parlement, als praktisch als animator van de culturele sector", reageert sp.a-voorzitter Bruno Tobback.

"Met erg veel pijn in het hart melden we jullie het plotse overlijden van Dany", zo staat op de Facebookpagina van Vandenbossches familie.

Sp.a-voorzitter Tobback zat jaren samen met Dany Vandenbossche in het Vlaams parlement en zei in een reactie aan Belga dat zijn overlijden als een verrassing kwam. Hij herinnerde Vandenbossche als iemand die zich actief inzette voor de cultuur, zowel in het parlement als op het terrein.

Cultuur- en mediaspecialist
Dany Vandenbossche werd geboren op 2 april 1956. Hij zetelde in de gemeenteraad van Gent tussen 1995 en 2006. Tussen 1990 en 1995 was hij OCMW-ondervoorzitter, en tussen 1995 en 1996 een jaar schepen. Op nationaal vlak zetelde hij van 1995 tot 1999 in de Kamer en daarna verhuisde hij naar het Vlaams parlement waar hij zich ontpopte tot de cultuur- en mediaspecialist van de partij. Zo was hij zijn eerste legislatuur ondervoorzitter en vanaf 1999 voorzitter van de commissie Cultuur en Media. In 2009 zette hij een punt achter zijn politieke carrière.

Daarbuiten stond hij bekend als organisator van culturele evenementen. Eind oktober werd hij de nieuwe voorzitter van het Louis Paul Boongenootschap en hij was ook voorzitter van het Vermeylenfonds.

Vandenbossche gold als cultuurexpert van de sp.a.
BELGA Vandenbossche gold als cultuurexpert van de sp.a.

"Fijne, milde mens"
Politici van verschillende partijen reageerden verslagen op het overlijden van hun gewezen collega. Yves Leterme (CD&V) herinnert Vandenbossche als een van de eerste collega's in de Kamer en omschrijft het als een "fijne, milde mens".

De Gentse Open Vld'er Mathias De Clercq herinnert hem als een "hartelijk en warm mens", terwijl sp.a-Vlaams parlementslid Philippe De Coene en -Europarlementslid Saïd El Khadraoui erkennen verweesd achter te blijven door het overlijden van hun collega.

Ook de raad van bestuur en de directie van het Vermeylenfonds stellen dat Dany Vandenbossche gemist zal worden. Als algemeen voorzitter "toonde hij zich meteen een aanwezige en gedreven voorzitter, die zich met hart en ziel voor het fonds inzette".

Ook voormalig premier Leterme reageerde bedroefd op het overlijden.
BELGA Ook voormalig premier Leterme reageerde bedroefd op het overlijden.