Sp.a over regeling werkzoekende mantelzorgers: "Deze regering schept er genoegen in om mensen pijn te doen"

Bruno Tobback: "Zij die een ziek familielid verzorgen worden gestraft als ze tussendoor geen tijd of energie hebben om op zoek te gaan naar werk."
EPA Bruno Tobback: "Zij die een ziek familielid verzorgen worden gestraft als ze tussendoor geen tijd of energie hebben om op zoek te gaan naar werk."
Oppositiepartij sp.a pleit voor een systeem van gemotiveerd tijdskrediet voor werkzoekende mantelzorgers, inclusief verplicht medisch attest. De socialisten reageren daarmee op de keuze van de federale regering om de tijdelijke vrijstelling om actief op zoek te gaan naar werk voor mantelzorgers te schrappen.

"Deze regering schept er genoegen in om mensen pijn te doen", besluit sp.a-voorzitter Bruno Tobback vandaag. "Zij die een ziek familielid verzorgen worden gestraft als ze tussendoor geen tijd of energie hebben om op zoek te gaan naar werk. Dan vallen ze terug op een uitkering amper die naam nog waardig."

Tobback ontwaart stilaan een vast stramien bij de centrumrechtse regeringen. "Wie pech heeft, moet op de blaren zitten. Het is altijd je eigen schuld en dus moet je maar harder je best doen. Trek uw plan, zo is de redenering", aldus de sp.a'er. "In een warme samenleving moet iedereen die zich inzet voor zorg van een familielid daartoe de nodige steun krijgen."

Is er sprake van misbruik, dan wil sp.a dat misbruik aanpakken en niet het systeem zelf. Een systeem van gemotiveerd tijdskrediet, in combinatie met een medisch attest, kan daar volgens Tobback voor zorgen. "Pas na dat medisch attest kun je gedurende een bepaalde tijd vrijgesteld worden van de verplichting om naar werk te zoeken. Maar daar moet dan ook tegenover staan dat die mensen een uitkering krijgen die hen in staat stelt om effectief zorg op te nemen."