Sp.a-opvolgster voert campagne met 'Shaireen4Belgium'-slogan

kos
Shaireen Aftab prijkt als negende opvolger op de Vlaamse sp.a-kieslijst in West-Vlaanderen. Niets bijzonders, ware het niet dat Aftabs online communicatie op Sharia4Belgium lijkt geïnspireerd.

De coverfoto die sinds gisteren op Shaireens Facebookpagina prijkt, draagt het opschrift "Shaireen 4 Belgium". Die slogan vertoont een wel heel ongelukkige gelijkenis met de naam van de intussen ontbonden islamfundamentalistische beweging Sharia4Belgium.

Moet de communicatie van kandidaten dan niet gecontroleerd worden door de partij? "Wij hebben voor onze kandidaten richtlijnen wat betreft slogan, inhoud, logo's, affiches, look en feel, enzovoort", vertelt Miranda Maes, directeur communicatie bij sp.a. "Toch heeft de kandidaat ook de vrijheid om zich te profileren en te onderscheiden. Niet alles wat de wereld wordt ingestuurd, wordt afgetoetst, zeker wanneer het via sociale media gaat", klinkt het. Zal Aftab verantwoording moeten afleggen voor haar ietwat ongelukkige slogan? "Nee, het is haar vrijheid om te communiceren hoe ze wil", klinkt het.

Shaireen zelf verduidelijkt dat haar slogan aansluit bij een opiniestuk dat ze schreef (lees het hieronder). "Shaireen4Belgium staat voor een België zonder discriminatie en racisme", zegt ze. "Zoals ik zijn er zijn veel Belgen waarvan een of beide ouders geboren zijn in het buitenland, die perfect geïntegreerd zijn in onze samenleving en ertoe bijdragen. Met deze provocatieve slogan wilde ik dan ook op die realiteit wijzen. Met enige vorm van fundamentalisme heb ik niets te maken. Integendeel, elke dag zet ik me om de gevolgen daarvan te bestrijden."

Het logo van Sharia4Belgium.
kos Het logo van Sharia4Belgium.