Sp.a noemt nieuwe regels op gokreclame “gemiste kans”

Sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven.
BELGA Sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven.
Oppositiepartij sp.a noemt de nieuwe regels rond gokreclame, die vandaag besproken worden in de Kamercommissie Justitie, “een gemiste kans”. Dat heeft sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

CD&V-minister Koen Geens heeft al langer zijn plannen klaar om de reclame op gokken in ons land aan banden te leggen en om de spelers van kansspelen beter te beschermen. Die plannen worden vandaag besproken in de Kamercommissie Justitie.

Volgens oppositiepartij sp.a staan er wel goede dingen in het ontwerp van Geens, maar is het geheel toch een "gemiste kans". De gokreclame wordt eigenlijk niet echt aan banden gelegd", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven. Volgens hem gaan de plannen van Geens "niet ver genoeg".

Verbod op online gokken

Zo pleit Vanvelthoven voor een verbod op online gokken en moet er voor sp.a ook een totaalverbod komen op zogenaamde virtuele kansspelen. Het gaat dan om sportwedstrijden die niet echt plaatsvinden, maar georganiseerd worden door computers. In de plannen van Geens wordt het gokken op die virtuele sportevenementen strikter geregeld, maar sp.a wil dus een stap verder gaan en ze volledig verbieden.

Dat de Kansspelcommissie meer hefbomen krijgt om boetes op te leggen, is volgens Vanvelthoven een goede zaak. Maar ook bij de Kansspelcommissie zelf ziet de sp.a'er een “gemiste kans”. "Wat ik mis bij de Kansspelcommissie is dat er niemand zit vanuit de gezondheidssector. Er is niemand die bezig is met gokverslaving", aldus Vanvelthoven, die wijst op de toename van het aantal mensen dat kampt met een gokverslaving.

Drie pakketten 

Minister van Justitie Koen Geens wijst erop dat de wetgeving over minder gokreclame al goedgekeurd is. Wat nu voorligt in de commissie is het derde pakket maatregelen over onder meer het inperken van kansspeltoestellen in cafés.

“Er zijn drie pakketten met maatregelen", aldus Geens. “De eerste twee zijn reeds goedgekeurd: dit omvatte onder andere beperken van het aantal gokkantoren, regels rond virtuele gokspelen en inperken gokreclame en het instellen van speellimieten en limieten op bonussen”, klinkt het.

“De maatregelen rond virtuele spelen zijn van toepassing sinds midden 2018. De maatregelen rond reclame worden van toepassing in juni 2019", stelt het kabinet-Geens. “Vandaag wordt een derde pakket goedgekeurd waarin vooral zaken worden aangepakt wat betreft spelen in cafés en identiteitscontrole. Minderjarigen mogen niet zomaar toegang hebben tot spelen in cafés.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Een verbod op online gokken daar sta ik volledig achter.

 • Ludwig Vanden Boer

  Vooral online verbieden en alle pc's uitrusten met een verklikker en de kansspelcommissie gaat op rogatoire om in China, Rusland en Zuid-America om boetes op te leggen en gok-aanbieders te sluiten. Er zijn meer alcohol verslaafden dan gokverslaafden maar Inbev wordt met rust gelaten. Wim Peeters heeft natuurlijk wel een punt, via het subsidie systeem kan men veel bijsturing afdwingen.

 • jules milissen

  Wat is het verschil met rook reclame en gok reclame? Ze brengen verschillende mensen in de afgrond. Met roken zich zelf, met gokken de ganse familie!

 • Maurice Goris

  Vanvelthoven heeft gelijk, hoeveel mensen zijn er reeds in armoede gekomen door gokverslaving. Ik heb me al lang afgevraagd, hoe dat kon, dat men bij sportwedstrijden, steeds reclame liet zien van gokkantoren. Ik vind dit niet normaal.

 • rik lagrou

  Reclame doet anderen werken niemand is verplicht te gokken-drinken-drugs nemen!!