Sp.a meest 'vrouwelijke' partij in parlement

PHOTO_NEWS
Van de grote partijen zijn die vertegenwoordigd zijn in het Vlaams parlement en in de Kamer is de sp.a de partij met het meeste aantal vrouwen in zijn rangen. Op Vlaams niveau doen Open Vld en Vlaams Belang het minder goed, in de Kamer is de PS de hekkensluiter met amper 25 procent vrouwelijke vertegenwoordiging. In beide parlementen stijgt de totale vrouwelijke aanwezigheid wel opnieuw.

Het aantal vrouwelijke parlementsleden neemt bij elke verkiezing toe. Op dit moment zitten er in het Vlaams parlement 69 mannen tegenover 55 vrouwen, een verhouding van 55,65 procent tegenover 44,35 procent. Na de vorige verkiezingen in 2009 er  nog maar 41,13 procent vrouwen in het parlement.

Sp.a en CD&V tellen op Vlaams niveau het meeste aantal vrouwen: 55 procent of nipt meer dan de helft van hun totale aantal. Groen, N-VA en Open Vld sturen tussen de 37 en 40 procent vrouwen richting Brussel, Vlaams Belang doet het minst goed met maar 33,33 procent (al komt dat ook door haar lage algemene score en amper 6 zetels).


Vlaams Belang vrouwelijkst in Kamer

In de Kamer is Vlaams Belang dan weer de meest vrouwelijke partij, met een omgekeerde score dan in het Vlaams parlement. Maar ook hier ligt aan het lage zetelaantal: Filip Dewinter is het enige mannelijke VB-Kamerlid met naast hem twee vrouwelijke partijleden.

Bij de grotere partijen doet ook hier sp.a het het best met 53,85 procent vrouwen. Open Vld, Ecolo Goen en het FDF sturen elk de helft vrouwen en de helft mannen naar het groene pluche. Opvallend is dat CD&V het in tegenstelling tot in het Vlaams parlement erg slecht doet in de Kamer: de partij heeft er dubbel zoveel mannen als vrouwen zetelen. Ook de PS scoort ondermaats, met amper 6 vrouwen op 24 Kamerzetels.