Sp.a Maasmechelen draagt Tobback voor als kandidaat-voorzitter

Archiefbeeld: Bruno Tobback en Inga Verhaert op het afgelopen partijcongres van sp.a.
BELGA Archiefbeeld: Bruno Tobback en Inga Verhaert op het afgelopen partijcongres van sp.a.
De sp.a-afdeling van Maasmechelen draagt huidig partijvoorzitter Bruno Tobback voor als kandidaat voor een nieuwe termijn. In een kort persbericht wijst de Limburgse afdeling erop dat twee volwaardige kandidaat-voorzitters nodig zijn om de interne basisdemocratie ten volle te kunnen laten spelen.

Met de keuze van Maasmechelen voldoet de kandidatuur van Tobback alvast aan een eerste voorwaarde om geldig te zijn, namelijk die om vanuit minstens twee provincies voorgedragen te worden. Eerder deze week schoof ook thuisbasis Leuven Tobback al als kandidaat naar voren, dus die horde is al genomen.

Daarnaast moet de voordracht gebeuren door minstens tien afdelingen, die samen minstens vijfduizend sp.a-leden vertegenwoordigen. Voorlopig droegen enkel Leuven en Maasmechelen Tobback al publiekelijk voor. Zijn vooralsnog enige uitdager, John Crombez, kreeg al ruimere steun.

In een korte verklaring geven de bestuursleden van Maasmechelen een dubbele verklaring aan hun keuze voor Tobback. Zo zijn ze "van mening dat de interne basisdemocratie van de partij enkel hoogtij kan vieren indien er minstens twee volwaardige kandidaat-voorzitters zijn". En enkel Tobback vroeg hen expliciet om hem voor te dragen, luidt het nog.