Sp.a Limburg en Spirit willen kernwapens nu weg

Nu duidelijk is dat er in Kleine Brogel kernwapens aanwezig zijn, moet de minister van Defensie Pieter De Crem ervoor zorgen dat die zo snel mogelijk verdwijnen. Dat zegt Peter Vanvelthoven namens sp.a Limburg. Ook Spirit roept de CD&V-minister op het voortouw te nemen in nucleaire ontwapening.

Felicitaties
"Eindelijk wordt nu door een minister van Landsverdediging bevestigd wat velen al lang vermoedden. Sp.a Limburg feliciteert Pieter De Crem voor de openheid waarmee hij de bedreigende aanwezigheid van kernwapens in Limburg nu bevestigt", zegt Vanvelthoven. De Vlaamse socialist verwacht nu wel dat De Crem het probleem nu ook snel aanpakt en binnen de NAVO gesprekken opstart om de kernwapens uit Kleine Brogel te laten verwijderen. Het militaire nut van deze kernwapens, die dateren van de Koude Oorlog en dus van voor de val van het Ijzeren Gordijn, is totaal achterhaald", dixit de sp.a'er.
Vanvelthoven wijst er wel op dat De Crems bevestiging van de aanwezigheid van nucleaire wapens van Kleine Brogel meer dan ooit een doelwit van terreuraanslagen maakt.


Raketschild
In een reactie op de verklaringen van De Crem lanceert ook Spirit een oproep om het voortouw te nemen in de nucleaire ontwapening. Dat kan hij al doen op de NAVO-top van april in Boekarest, waar de bouw van een raketschild ter sprake komt. "De keuze om nu ook via de NAVO de ruimte te bewapenen, is een regelrechte uitnodiging om een nieuwe wapenwedloop op te starten. België zou zich binnen de NAVO voluit kunnen verzetten tegen deze keuze. Het zou de wens van de minister van Defensie om uit het nucleaire te kunnen stappen in elk geval dichterbij brengen", stelt Spirit-senator Geert Lambert.

Debat
Voorzitster Bettina Geysen zegt dan weer te hopen dat de verklaringen nu eindelijk aanleiding zullen geven tot een debat over het dossier. "De Crem moet zo snel mogelijk gesprekken opstarten om tot nucleaire ontwapening in Europa te komen. België kan in deze het voortouw nemen door de kernwapens onmiddellijk van haar grondgebied te verwijderen. Massavernietigingswapens horen immers niet thuis op Belgische legerbasissen", dixit Geysen. (belga/kh)

Peter Vanvelthoven (sp.a)
UNKNOWN Peter Vanvelthoven (sp.a)