Sp.a-lijsttrekker: “Moeten we wachten tot de dochter van een minister verkracht wordt?”

Groen klaagt “verwaarlozing Justitie” aan, Vlaams Belang vraagt ontslag Geens: “Hij draagt verpletterende verantwoordelijkheid”

Conner Rousseau gaf toe dat hij over de schreef ging. “Wat hebben we geleerd vandaag? Niet meer tweeten als je kwaad bent.”
Geert De Rycke Conner Rousseau gaf toe dat hij over de schreef ging. “Wat hebben we geleerd vandaag? Niet meer tweeten als je kwaad bent.”
Verschillende oppositiepartijen hebben grote vragen bij het feit dat de verdachte van de moord op Julie Van Espen (23) op vrije voeten rondliep. Volgens Groen is er te veel bespaard op een cruciaal departement en moet er meer opvolging komen van seksueel delinquenten. Vlaams Belang wil dat bevoegd minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontslag neemt. Maar ook bínnen de regering klinkt er kritiek.

Conner Rousseau, die Kamerlijsttrekker voor sp.a is in Oost-Vlaanderen, vroeg zich vanmorgen af of “we moeten wachten tot de dochter van een minister verkracht wordt vooraleer we zedenfeiten echt gaan aanpakken”. “Wake up, Justitie. Dit land kan beter. De inwoners verdienen beter.” 

Na heel wat kritiek verwijderde Rousseau zijn tweet weer, al blijft hij sceptisch voor het beleid. Wat hebben we geleerd vandaag? Niet meer tweeten als je kwaad bent. Want dat ben ik. Vol onbegrip hoe iemand die meermaals veroordeeld werd vrij kan rondlopen. Vol onbegrip hoe keer op keer Jusititie faalt.”

“Regering heeft zware besparingen opgelegd”

Ook Groen wil na de moord op Julie Van Espen “het debat sereen voeren, maar ook de juiste vragen stellen en de nodige lessen trekken”, zegt de partij. “Het aantal seksuele misdrijven in België ligt hoger dan gemiddeld en er zijn bijzonder weinig veroordelingen”, zegt Kamerlid en justitie-specialist Stefaan Van Hecke. Hij klaagt aan de door besparingen de wachttijden oplopen, maar wijst nog op “een gekend mentaliteitsprobleem en een gebrek aan opvolging van seksueel delinquenten”.

Van Hecke: “Deze regering heeft Justitie zware besparingen opgelegd. Kaders werden niet meer aangevuld, maar hoogstens tot 90 procent en vaak nog minder. Minister Geens heeft in zijn Justitieplan van 2015 aangekondigd dat een rechtszaak moet kunnen afgehandeld worden binnen het jaar. Daar is hij niet in geslaagd.”

Vanmorgen klaagde persmagistraat Jo Daenen 
de besparingen bij Justitie al aan. “Door besparingen en personeelstekort moet een minder aantal rechters evenveel beroepszaken behandelen. De doorlooptijd is daardoor langer geworden”, aldus Daenen op Radio 1.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.
Photo News Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.

“Vervolging verkrachting moet prioriteit worden”

Groen vraagt behalve meer middelen een andere mentaliteit. “Men neemt het probleem van seksueel misdrijven niet ernstig genoeg”, zegt Van Hecke. “In de meerderheid van de gevallen wordt er geen aangifte gedaan en blijft de dader ongestraft. Daarom moet de drempel om aangifte te doen naar omlaag en nauwgezette opvolging van politie en Justitie worden verzekerd. De vervolging van verkrachting met een prioriteit worden bij Justitie en politie.”

Groen pleit voor een partij-overschrijdende aanpak, ook om seksuele delinquenten veel langer en intensiever op te volgen. “Alleen door samen te werken, kan er snel vooruitgang worden geboekt. Een volgende minister van Justitie zal beter moeten doen. Moeten alles in het werk stellen om dit niet meer te laten gebeuren,” besluit Van Hecke.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
Photo News Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

“Geens maakt zich er te gemakkelijk vanaf”

Vlaams Belangt vraagt niet minder dan het ontslag van minister Geens, terwijl Kamerlid Filip Dewinter onomwonden voor de herinvoering van de doodstraf pleit. 

“Jarenlang hebben we hem gewaarschuwd over de groeiende straffeloosheid in onze maatschappij”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het is niet normaal dat iemand die veroordeeld wordt voor verkrachting in 2017 en daarvoor amper 4 jaar cel krijgt in mei 2019 vrij rondliep om te moorden. Het is al de zoveelste gevaarlijke crimineel of terrorist die veroordeeld werd, maar achteraf nieuwe gruweldaden kon plegen omdat hij niet in de cel zat – hetzij met een enkelbandje rondliep, hetzij op penitentiair verlof was, hetzij vervroegd vrijkwam, hetzij nog niet werd aangehouden.”

Minister Geens maakt er zich volgens Van Grieken “al te gemakkelijk vanaf door te stellen dat hij ‘er moeite mee heeft dat de verdachte op vrije voeten was’, maar dat hij ‘het als minister van Justitie moest aanvaarden’. Deze zelfverschoning van Geens is al te goedkoop en doorzichtig. De onderbemande en traagwerkende justitie, de lage straffen, de vele voorwaardelijke invrijheidsstellingen, het gebrek aan kordate opvolging van de handel en wandel van gevaarlijke sujetten als Steve B. zijn wel degelijk zijn verpletterende verantwoordelijkheid. Koen Geens is niet capabel en moet ontslag nemen.”

Wilmès begrijpt niet dat verdachte nog vrij rondliep

Opvallend is dat er ook binnen de regering ondertussen kritiek klinkt. Federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kan bijvoorbeeld niet begrijpen dat Bakelmans “niet meteen van zijn vrijheid is beroofd” nadat hij in eerste aanleg tot vier jaar cel was veroordeeld voor verkrachting. “Het is niet mijn taak om mijn mening te geven over de beslissingen die Justitie neemt, maar het is duidelijk dat hierbij vragen kunnen worden gesteld.”

Gevraagd naar het gebrek aan financiële middelen waar veel actoren binnen Justitie over klagen, zei Wilmès dat er eerst een uitgebreide analyse moet gebeuren. “Daarna kunnen we zien of er bijkomend budget moeten worden geïnjecteerd.”

Geens zelf zei gisteren in Terzake dat het hem “verontrust” dat de verkrachtingszaak waarvoor de verdachte van de moord op Julie Van Espen al is veroordeeld, al een hele tijd aansleept in hoger beroep. “Indien er redenen zouden zijn waarom dat niet zou gemogen hebben, zou ik dat ten zeerste betreuren”, aldus Geens.

Bekijk ook: Vader Steve Bakelmans is beschaamd en geeft justitie de schuld

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.113 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ETIENNE BOECKX

  Ik ben oud genoeg om te weten dat er sedert 40 jaar aan het logge gerecht van België niks veranderd is buiten dat er door besparingen door het politiek bestel het zelfs verergerd is ! En het enige dat de heren politiekers gedurende die 40 jaren weten is dat zij er niks kunnen aandoen ! Aub waarom claimen die heren van de cd&v, O-VLD en N-VA dan om beurt de ministerpost ?

 • Danny De Ruelle

  Tja 23 mensen op zaventem, nu Julie, ik vraag mij echt af of die vent nog in de spiegel durft kijken, zowel Geens als die andere magistraat die deze verkrachter heeft laten lopen.

 • roland schollaert

  Bij De Stem Van Vlaanderen de vraag moeten gevangen altijd hun straf uitzitten?.De partijen SPA- GROEN-PVDA zijn tegen bij CD&V weten ze nog niet goed.

 • Freddy van Puymbrouck

  Geens is politiek verantwoordelijk en moet hoe dan ook opstappen, maar de ganse politiek is even schuldig.Hou maar eens in de gaten wie er gaat eisen dat Geens opstapt, enkel de SP.a en Het Vlaams Belang doen dit.Zelfs bij deze ernstige zaak die elke burger midden in zijn hart treft worden de vuile en verwerpelijk spelletjes verder gespeeld.Je moet een echte onmens om nu enkel aan politiek te denken.En Geens alleen is niet genoeg, er moet veel meer gebeuren.

 • Achiel Van Acker

  Herinner mij een petitie in december 1991, n.a.v een twaalfde aanranding van de zelfde man.150.000 handtekeningen, veel beloftes. Zijn nu 28 jaar later wat is er veranderd ? Wat ik geleerd heb, dat politiekers geweldige ontwikkelde wijsvinger hebben.Ga nu stoppen , voel me misselijk