Sp.a-lijsttrekker Karin Jiroflée (met 17 mandaten) uit ongenoegen over decumulregel eigen partij

Interview met Karin Jiroflée (sp.a) uit Haacht.
Benoit De Freine Interview met Karin Jiroflée (sp.a) uit Haacht.
In 2016 besliste de partij sp.a dat parlementsleden hun betrekking niet langer mogen combineren met de functie van burgemeester of schepen. ‘Eén persoon, één mandaat’, klonk het strijdvaardig bij partijvoorzitter John Crombez. Toch blijkt niet iedereen binnen de partij tevreden met die maatregel. “Die decumulregel had nooit mogen ingevoerd worden zolang wij als partij alleen hierin staan”, zo zegt Karin Jiroflée, lijsttrekker voor sp.a in Vlaams Brabant, in een interview met Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. 

In een interview met onze krant uit sp.a-lijsttrekker Karin Jiroflée haar ongenoegen over de decumulregel binnen de partij. Jiroflée, zelf bevoegd voor 17 mandaten en zowel in het parlement als lokaal actief, vindt het ‘soloslim spelen’ dat sp.a als enige partij werkt met zo een verbod op het combineren van verschillende mandaten. “Die decumulregel, dat klinkt heel goed en dat zal misschien ook wel een goede zaak zijn”, zegt Jiroflée. “Maar alleen als alle partijen hierin meegaan.”

Decumul? Ik denk niet dat gemeenten waar we een verantwoordelijkheid dragen, daar een dienst mee bewijzen

sp.a-lijsttrekker Karin Jiroflée

17 mandaten waarvan 4 bezoldigd

“Zoals het er nu uitziet, dat je werkelijk een complete kap hebt tussen een Vlaams mandaat en een lokaal mandaat, ik denk niet dat we de gemeenten waar we een verantwoordelijkheid dragen daar een dienst mee bewijzen”, zo vertelt Jiroflée. Volgens haar is het een meerwaarde om kennis uit lokale mandaten mee te nemen naar het parlement. Daarenboven stoort het haar dat sp.a hierin alleen staat: “Je zou moeten een algemeen kader vinden waarbij we een overeenkomst kunnen maken met alle partijen. Maar zolang andere partijen dat weigeren speelt onze partij hier soloslim en vind ik dit geen goed idee.”

Jiroflée heeft zelf in totaal 17 mandaten, waarvan 4 betaalde. “Ik ben erg actief in lokale verenigingen en raden van bestuur, maar dat is overwegend onbetaald. Ik ben in hoofdzaak parlementair en schepen in Haacht en hiervoor word ik betaald. Ik hoef na de verkiezingen gelukkig geen keuze te maken tussen mijn mandaat als schepen van Haacht en mijn mandaat als parlementair aangezien Haacht een gemeente is met minder dan 20.000 inwoners.” Volgens de decumulregel van de partij sp.a mag je een zitje in het parlement combineren met een lokaal mandaat indien het mandaat wordt opgenomen in een gemeente met minder dan 30.000 inwoners. Voor burgemeestrs ligt de lat op 20.000 inwoners. 
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lutgard Crombez

  Mevrouw hou je mandaten dan en laat je betalen voor één mandaat, dat is solo-betaald.

 • Tom Peeters

  Al die cumuls zorgen enkel voor belangenvermenging. Iemand die in de gemeenteraad zit en daar beslissingen gaat nemen die "toevallig" de verenigingen waar de betrokken foefelaar in de Raad van Bestuur zit ten goede komen... 17 stuks, waarvan 4 betaalde... beroepsgraaiers!

 • Gino Denil

  't zijn er toch al 23 minder dan Koen Kennis van de N-VA. En ook veel minder bezoldigde. Maar het zullen wel de N-VA aanhangers zijn die met de giftigste opmerkingen gaan komen.

 • Benny De Keyzer

  17Als dat mens 17 mandaten heeft, dan moet dat mens voor elke post maar 1/17e loon krijgen! Mij maak je niet wijs dat je al die 17 mandaten voor de volle 100% correct kan uitoefenen.

 • Jan Van Boterdael

  Wat is onbetaald? Als ik u zo zie denk ik eerder aan kaviaar en champagne. Troueens gemeenten van minder dan 50.000 inwoners zouden moeten gefusioneerd worden.