Sp.a: "Leterme komt beloftes niet na"

"Stop met het geruzie, de politieke spelletjes en de beloftes en begin te werken. Niet alleen uw 800.000 kiezers, maar alle Belgen hebben nood aan een regering die de handen aan de ploeg slaat". Dat heeft sp.a-fractieleider Peter Vanvelthoven in de Kamer verklaard.

Lijstje
Volgens de socialist heeft de premier bijna geen geloofwaardigheid meer omdat hij geen enkele belofte nakomt. Vanvelthoven Hij somde een lijst met beloftes van Leterme op en stelde vast dat hij geen enkele is nagekomen. In het lijstje stonden onder meer de belofte om niet in een regering te stappen zonder dat BHV gesplitst is, de belofte om niet in een regering te stappen zonder grote staatshervorming, om 2 miljard te besteden aan sociale uitkeringen en om meer dan één vrouw een portefeuille te geven.

Hoezo, woord gehouden?
"Wanneer u dan zegt dat u woord hebt gehouden, moet u dat toch eens uitleggen. Neemt u ons niet kwalijk dat we u niet meer geloven. In plaats van te zeggen 'we gaan niets beloven wat we niet kunnen realiseren' zou u beter zeggen 'we gaan alles beloven wat we niet kunnen realiseren'", verklaarde Vanvelthoven.


Net zoals zijn collega van Ecolo Jean-Marc Nollet wees ook de sp.a'er op de vaagheid van het regeerakkoord. "Op 43 bladzijden staan in totaal 52 non-beslissingen", luidde het.

10 voorstellen
Vanvelthoven wil naar eigen zeggen ingaan op de uitnodiging van de eerste minister om constructieve voorstellen te lanceren. Hij neemt zich voor de premier alvast 10 wetsvoorstellen te overhandigen. "Een nieuwe belofte. Wij willen u de kans geven die waar te maken". (belga/edp)

UNKNOWN