Sp.a legt 'mystery calls' voor arbeidsmarkt opnieuw op tafel in de Kamer

Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir.
BELGA Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir.
Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir heeft een wetsvoorstel ingediend om zogenaamde mystery calls op de arbeidsmarkt in te voeren, om discriminatie tegen te gaan. Die proactieve praktijktesten zijn in principe al mogelijk sinds april 2018, maar door allerlei omringende voorwaarden is het in de praktijk quasi onmogelijk om de mystery calls ook uit te voeren, hekelt Kitir. 

De wet op de mystery calls kwam er op initiatief van toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V). In principe kunnen inspecteurs bij een vermoeden van discriminatie op de arbeidsmarkt zelf solliciteren en controleren of mensen worden geweigerd op basis van ras of geslacht.

“Lege doos”

Maar de wet is in de praktijk "een lege doos", hekelt sp.a-fractieleidster Meryame Kitir. Eind vorig jaar waren er nog maar twee onderzoeken gebeurd. Volgens Kitir is dat te wijten aan de strenge voorwaarden waaraan de sociale inspectie moet voldoen vooraleer ze een onderzoek kan opstarten, een gevolg van discussies binnen de toenmalige Zweedse regering. 

Zo moet er al een aanwijzing zijn van discriminatie die bovendien moet ondersteund worden door datamining én moet het slachtoffer ook een klacht of melding hebben ingediend. Daarnaast moet een inspecteur de voorafgaande machtiging krijgen van de arbeidsauditeur en blijft het begrip discriminatie beperkt tot ras of gender. De inspectie mag dus niet nagaan of iemand gediscrimineerd is op basis van pakweg een handicap of leeftijd.

Deze schijnvertoning in de strijd tegen discriminatie heeft lang genoeg geduurd

sp.a-fractieleidster Meryame Kitir

Zonder voorwaarden

Kitir heeft het oorspronkelijke wetsontwerp van Peeters - zonder de omkaderende voorwaarden - hernomen en ingediend in de Kamer. 

“Deze schijnvertoning in de strijd tegen discriminatie heeft lang genoeg geduurd. Als we discriminatie op de arbeidsmarkt echt willen tegengaan, moet de sociale inspectie proactief praktijktesten kunnen uitvoeren, ook zonder melding of aanwijzing", zegt ze.

Daden

De commissie Sociale Zaken in de Kamer vraagt nu adviezen op over het wetsvoorstel, werd woensdagmiddag beslist, maar Kitir heeft er goede hoop op dat de tekst snel verder behandeld kan worden. Het gaat om een oorspronkelijk voorstel van CD&V en "intussen hebben ook de liberalen het licht gezien en duidelijk laten verstaan via minister Alexander De Croo dat nu echt eens werk gemaakt moet worden van die praktijktesten op de arbeidsmarkt", zegt ze. 

"Aan grote woorden hebben slachtoffers van discriminatie niets. Het wordt meer dan tijd dat die politici ook daden koppelen aan die woorden en echte praktijktesten op de arbeidsmarkt mogelijk maken.”

Lees ook:

Een heftige ‘semantische’ discussie van bijna drie uur lang: daar is het spook van het kibbelkabinet (+)

Mag Yusuf echt minder op jobgesprek dan Jan? Werkexpert Stijn Baert onderzocht de Vlaamse arbeidsmarkt (+)

“Een oudere leeftijd schaadt je cv even sterk als een Turkse naam”: onze werkexpert geeft advies voor wie op latere leeftijd solliciteert (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Alsof iedereen positief antwoord krijgt, Jan krijgt evenmin antwoordt op zijn solicitatie gesprek als Mohammed. Het probleem is de meeste willen een job die goed verdiend zonder veel inspanningen te leveren en dat is voor een alle jongeren hetzelfde tegenwoordig. Ze hebben hun lijste met hun verlogdagen bij vanaf de eerst dag. Ook speelt de taal een enorme rol, wie gaat er iemand aannemen waar je niet mee kan communiceren.

 • Walther Vanden Broele

  Ok en dan? Een stom zinnetje: "Goed biedt u aan zodat we een persoonlijk contact kunnen hebben betreffende uw vraag", werk of woning of wat dan ook. De politici moeten toch met iets hun tijd vullen.

 • Frankie Albert Goethals

  Wij Vlamingen discrimineren toch niet? Als zelfs iemand als Kitir ons mag vertegenwoordigen in het parlement zijn wij toch heel verdraagzaam. De eerste logische reactie van haar is nog onderweg en toch betalen we haar tussenkomst al. Ons belastingsgeld doet ze al moeiteloos op door op ons kap te zitten!

 • Sandra Peeters

  Heel eerlijk, gewoon doen. Ik weet uit eigen ondervinding dat de meesten niet gediscrimineerd worden, integendeel. Maar dat neemt niet weg dat veel 'allochtonen' zich steeds tekort gedaan zullen blijven voelen. Maar ik vraag me af, wat is een allochtoon? Geboren in België met minstens 1 ouder geboren in het buitenland. Dan vallen er al een heel pak af. Dat 3de generatie in hun hoofd geen Belg zijn is grotendeels hun persoonlijke keuze. Daar moeten ze ooit zelf is verantwoordelijkheid voor nemen.

 • Bruyninckx Christel

  Want dat mag dan wel,leeftijds en handicap discriminatie? Gebeurd niet zeker? Of is minder hip natuurlijk om voor te vechten.Doe zo voort.