Sp.a-leden stemden massaal op Crombez: "Het alternatief, dat zijn wij"

John Crombez is met een ruime meerderheid verkozen tot voorzitter van de sp.a. Hij haalde het met 77,6 procent van de stemmen, uittredend voorzitter Bruno Tobback haalde 22,4 procent. Dat is vandaag bekendgemaakt op het partijcongres in Brussel.

De sp.a-leden konden de voorbije weken per brief stemmen voor de nieuwe partijvoorzitter. Meer dan de helft van de leden bracht zijn stem uit, wat uitzonderlijk is voor de partij. De stemmen werden gisteren geteld en de nieuwe voorzitter zou de dag nadien op het administratief congres worden voorgesteld.

Maar gisterennamiddag lekte toch al uit wie de voorzittersverkiezingen had gewonnen. Het was vandaag dan nog enkel wachten op de score van John Crombez, de huidige fractieleider in het Vlaams Parlement en gewezen staatssecretaris voor Fraudebestrijding.

"Het moet anders en het kan anders"

"Laten we bouwen aan een beweging die een alternatief is en waarrond mensen zich verenigen. Laten we samen deze partij de fierheid geven die ze verdient". Zo besloot John Crombez zijn eerste toespraak als voorzitter van de sp.a. Hij bevestigde ook dat hij ontslag zal nemen uit het Vlaams Parlement om al zijn energie in het voorzitterschap te steken.

Crombez haalde uit naar de manier waarop de regeringen besparen. "Ze hebben gekozen om 6 miljoen mensen de index te ontzeggen en zo 2,3 miljard op hen te besparen. Tuurlijk is er een alternatief. Diezelfde bijdrage van twee procent van de tien rijkste families zou hetzelfde opbrengen. Zij kiezen ervoor om 6 miljoen mensen minder loon, minder pensioen en minder kindergeld te geven. Wij durven kiezen voor een rechtvaardige bijdrage van de 10 rijkste families", klonk het.

Voor de nieuwe voorzitter is een maatschappij die enkel investeert in mensen die op voorhand rendement kunnen verzekeren, een arme maatschappij. "Er is een alternatief. En dat alternatief zijn wij. Het moet anders en het kan anders".

Drukke agenda

De nieuwe voorzitter legde meteen ook een drukke agenda op tafel. Maandag komt het nieuw verkozen partijbestuur samen. Tegen september moet een duidelijk plan van aanpak op tafel liggen, dat voorbereid wordt op de fractiedagen in juli. In december volgt er een inhoudelijk congres en in 2016 een statutair congres over onder meer de decumul. Crombez wil bijvoorbeeld de cumul van een parlementair mandaat en het burgemeesterschap afschaffen.

John Crombez bedankte ook zijn tegenstrever en voorganger Bruno Tobback voor zijn werk van de afgelopen jaren en het debat van de afgelopen maanden, en strooide ook met bloemetjes naar zijn running-mate, Stephanie Van Houtven, die de nieuwe ondervoorzitter van de partij is. Daarnaast vroeg hij een luid applaus voor Steve Stevaert en wenste hij de Gentse burgemeester Daniël Termont veel beterschap. "Ze vragen mij soms hoe een socialist er uitziet. Dan zeg ik: zoals Daniël".

Tobback: "Duidelijk mandaat goed voor partij"

"John Crombez heeft een duidelijk mandaat gekregen van de partijleden. Dat is een goede zaak voor de partij, maar ik had zelf liever 77 procent gehaald". Dat verklaarde Bruno Tobback.

Op vragen over zijn toekomst wilde Bruno Tobback niet ingaan: "Ik heb de verkiezingen verloren, dus ik ben beschikbaar voor alles. Maar ik vraag niets". De politiek verlaten is alvast geen optie. "Als ik geen zin meer had in de politiek, dan had ik mij toch niet kandidaat gesteld voor een nieuw mandaat als voorzitter?", wierp hij op.

Dat hijzelf uiteindelijk slechts 22 procent haalde, "is leuker dan vijf procent, maar ik had liever 77 procent gehaald", klonk het laconiek

Uittredend voorzitter Bruno Tobback.
PHOTO_NEWS Uittredend voorzitter Bruno Tobback.

Di Rupo: "Intelligente collega met een groot hart"

PS-voorzitter Elio Di Rupo feliciteert John Crombez van harte met zijn verkiezing tot sp.a-voorzitter en wenst hem alle succes in zijn nieuwe opdracht. Crombez heeft volgens hem alle kwaliteiten om een uitstekende voorzitter te worden die samen met de sp.a-militanten werk kan maken van een sterk socialistisch alternatief voor het huidige rechtse beleid.

De voorzitter van de Franstalige socialisten kijkt uit naar een efficiënte en constructieve samenwerking met Crombez, net zoals ze dat reeds deden in de strijd tegen de fiscale fraude in de vorige regering. "Als grootste politieke familie van het land zullen PS en sp.a blijven ijveren voor meer welvaart en sociale rechtvaardigheid. Met John, die ik ken als een zeer intelligente collega met een groot hart, ben ik er van overtuigd dat we als socialisten in de komende jaren het verschil kunnen maken voor al wie kiest voor een solidaire en sociale samenleving. Samen zullen we blijven inzetten op een beleid dat werknemers, werkzoekenden, gepensioneerden en de gezinnen ondersteunt in plaats van hen financieel straft zoals de huidige rechtse federale regering doet".

Elio Di Rupo dankt ten slotte Bruno Tobback "voor zijn inzet en werk van de afgelopen jaren".

PS-voorzitter Elio Di Rupo.
BELGA PS-voorzitter Elio Di Rupo.