Sp.a-kopstuk Joris Vandenbroucke: “Met 10 gemeenten per provincie, maximum, kom je toe”

“Mijn eigen voorzitter loopt niet warm voor dit voorstel”

Joris Vandenbroucke, de lijsttrekker voor de Gentse sp.a, is voorstander van een grote Vlaamse, interne staatshervorming. Vooral de gemeenten neemt hij in het vizier voor die hervorming. In een interview met Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws doet hij een opmerkelijk voorstel: “Met 10 gemeenten per provincie kom je toe”.

“Ik denk eerlijk gezegd dat we op grotere schaal moeten denken als het over gemeenten gaat. Met 10 gemeenten per provincie, maximum, kom je volgens mij toe om ervoor te zorgen dat je gemeenten hebt die zelf kunnen instaan waarvoor ze bevoegd zijn”, zo zegt Vandenbroucke in een interview met onze krant. “Zo creëer je gemeenten die zelf kunnen instaan voor de organisatie van een goede dienstverlening. En zo kan de bevolking rechtstreeks kiezen wie ervoor verantwoordelijk is!”

“Intergemeentelijke structuren zijn niet democratisch”

Vandenbroucke vindt de huidige situatie ondemocratisch: “Vandaag heb je in Vlaanderen een oerwoud aan intergemeentelijke structuren die niet democratisch verkozen worden en die ver afstaan van de burger. En toch  staan gemeenten er een groot deel van hun bevoegdheden aan af. Dat leidt volgens mij tot een zeer groot democratisch probleem.”

Intercommunales leiden volgens mij tot een zeer groot democratisch probleem

Joris Vandenbroucke, sp.a-kopstuk

Volgens Vandenbroucke is het argument dat in kleinere gemeenten de burgemeester dichter bij de bevolking staat niet valabel: “In kleine gemeenten kan de burgemeester net veel minder doen voor de burgers dan bijvoorbeeld de burgemeester van Gent, van wie ik niet durf beweren dat die verder staat van de bevolking. In zijn schepencollege beslist de burgemeester van Gent over heel wat zaken zélf, met zijn eigen politieke meerderheid. Hij kan zijn eigen ambtenaren rechtstreeks de opdracht geven om te zorgen voor een goede dienstverlening. Terwijl de burgemeester van een kleine gemeente in het beste geval in de raad van bestuur van een intercommunale zijn vinger mag opsteken en als kleine aandeelhouder kan zeggen: wij zouden ook eens aan de beurt willen komen voor een investering hier of daar.”

Mijn eigen voorzitter loopt niet warm voor dit voorstel

Joris Vandenbroucke, sp.a-kopstuk

Interne onenigheid over gemeentefusies

De sp.a-er steekt niet onder stoelen of banken dat binnen zijn eigen partij geen overeenstemming bestaat over gemeentelijke fusies. “In elke partij heb je voor- en tegenstanders van fusies. Ik ga er geen geheim van maken: in mijn eigen partij zijn er ook heel wat tegenstanders. Mijn eigen voorzitter (John Crombez, red) loopt niet warm voor dit voorstel. Ik heb in de Commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement een hele reeks hoorzittingen georganiseerd rond de werking van intercommunales. We hebben verschillende specialisten geraadpleegd en ik heb aan al die specialisten één vraag gesteld: bieden grote fusies een oplossing voor het bestuurlijk onvermogen van veel kleine gemeenten? Al die specialisten zeiden ‘ja’. Het enige probleem hierbij is dat de politieke wil ontbreekt in elke partij. Geen enkele partij durft luid en duidelijk ja hierop zeggen. Ik wel.”
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Vandenbroucke mag al blij zijn dat er zo veel politici mogen zijn want hij heeft nog nooit iets goed gedaan voor het land.

 • Alfred LEEMANS

  Tientalle jaren geleden hoor ok ik op de radio nog een vooraanstaand VLD politicus na een reis naar China zeggen dat we met 10 steden/ provincies zouden moeten toekomen. Sindsdien radiostilte want teveel postjes zouden in rook opgaan. laat deze politicus nu eens opstaan!!!

 • peter colson

  NVA wil provincieraden afschaffen maar SPa is er tegen. Maar SPa wil wel maar 10 gemeenten per provincie. En wat is hun standpunt omtrent Brussel? Daar zullen ze geen bezwaar me hebben dat de 19 stadstaten met hun baronnen zullen blijven bestaan.

 • Gino Denil

  Eén regering voor alles wat nationaal belang is. En vorm de provincies om tot regio's met een grote autonomie en meer gedecentraliseerd echt democratisch zelfbestuur. Schaal de gemeenten op tot het niveau van de gerechtelijke kantons. Dan heb je dat Zwitsers model waar die Vlaams nationalisten zo graag naar verwijzen. Met echte democratie en decentralisatie van de macht. Zonder kleine Napoleons die de Calimero uithangen.

 • SAM Bedfort

  Inderdaad. Er zijn veel te veel burgemeesters en gemeenteraden.