Sp.a: “Keuze voor F-35 al veel langer gemaakt, regering zoekt manier om die dure vliegende Fyra’s aan de bevolking te slijten”

AFP
De keuze voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 als vervanger van de verouderende F-16 is gemaakt, maar de regering - en meer bepaald premier Charles Michel - moet nog zien hoe de beslissing wordt uitgelegd, bij voorkeur als een Europese beslissing. Dat is vandaag uit meerdere bronnen binnen de regering vernomen. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen reageert scherp en heeft het over dure, vliegende Fyra’s.

De federale regering startte in maart 2017 de selectieprocedure voor een nieuwe gevechtsvliegtuig. Aanvankelijk ging het om een contract van 3,6 miljard euro, met een waarde van 15 miljard euro voor de levensduur van het toestel dat op een veertigtal jaar geschat wordt. Twee regeringen antwoordden conform de regels van de aanbesteding: de Amerikaanse regering met de F-35 Lightning II van de Amerikaanse groep Lockheed Martin, en het Verenigd Koninkrijk met de Eurofighter van een consortium met ook Duitsland, Spanje en Italië.

Het Amerikaanse aanbod gold formeel tot 14 oktober, de dag van de lokale verkiezingen in ons land, maar werd volgens een betrouwbare bron met twee weken verlengd tot eind oktober. Na twee kernkabinetten, op 4 oktober en vorige week, beschikken de topministers over alle informatie om een onderbouwde beslissing te nemen. Meerdere regeringsbronnen laten verstaan dat de keuze reeds impliciet is gevallen voor de F-35. "De regering zoekt nog naar een formule om de Amerikaanse keuze uit te leggen", verklaarden ze, zonder met naam geciteerd te willen worden. 

EPA

“De beslissing over de aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen is al lang geleden genomen”, reageert sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen. Voor Van der Maelen is het duidelijk dat het voor de legertop al in 2012 vastlag dat de F-35 de procedure moest winnen. “Minister Vandeput is kritiekloos meegegaan in het veel te ambitieuze opzet om het duurste technologische snufje op de markt te kopen. Dit toestel is technisch twijfelachtig, buitensporig duur en de aankoopprocedure is meermaals gemanipuleerd. Deze beslissing is zowel financieel, technisch als militair-strategisch onverantwoord.”

De verschillende regeringspartijen waren voor de sp.a’er “te laf om dit voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken omdat ze beseffen dat het draagvlak wankel is. Maar de beslissing is er, zo wordt vandaag opnieuw bevestigd, nu is het enkel nog zoeken naar een manier om die dure, vliegende Fyra’s aan de bevolking te slijten”, besluit Van der Maelen, verwijzend naar de rampzalige Italiaanse hogesnelheidstreintoestellen die maar veertig dagen hebben gereden.

AFP350 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nico Slommers

  Voor het initiële bedrag van 3,6 miljard bouwen we 3 nieuwe kerncentrales, maar onze regering weet gelukkig waar de prioriteiten van dit land liggen.........

 • guido vermeyen

  Ik lees hier dat die F35 achteruit kan vliegen....wat is daar de meerwaarde van ? Moet die in de lucht kunnen parkeren ?

 • Marc Camp

  Als men denkt dat de VS 75 jaar aan liefdadigheid heeft gedaan dan is men fout. Het is nog veel erger want de VS kwam er pas tussen toen ze al dik haar zakken had gevuld en zag dat de gesteunde partijen gingen verliezen waardoor ze hun geld nooit zouden terug zien. En dat is de reden waarom ze zich hebben gemoeit. En niets anders.

 • Marc Camp

  @ Mike wil dit dan zeggen dat wij er niet mogen uit leren? Dat we steeds die fouten moeten maken. Dit was gewoon de slechtste keuze die men kon maken. De us navy weet nu al als ze in luchtgevecht moeten gaan, zij de F35 moeten terugroepen en supersnel hun raptors moeten sturen. Is maar hoe je het bekijkt. En stealt? In deze tijd, echt?

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Sinds wanneer hebben onze wangedrag-regering(en) en dito wanpolitici het recht van ons belastingsgeld door ramen en deuren weg te gooien? Is dat dan wat zij democratie noemen? Ik eis dat mijn belastingsgeld moet dienen voor een beter land, met betere nutsvoorzieningen, betere scholen, betere wegen, beter van alles, maar GEEN gevechtsspullen die ons alleen maar armer maken en afhankelijk maken van een desastreus navelstarend en psychopatisch Amerika.