Sp.a-Kamerlid Maya Detiège: "Mijn ex-collega's uit de privé rijden nu rond met een Porsche, ik met een klein BMW'tje"

Sp.a-Kamerlid Maya Detiège.
belga Sp.a-Kamerlid Maya Detiège.
"Voor ik in de Kamer zat, had ik een aardige functie in de farmaceutische sector. Mijn collega's van toen rijden nu met een Porsche, ik met een klein BMW'tje." Dat zegt sp.a-Kamerlid Maya Detiège vandaag in Knack, dat een dossier uitbrengt rond de vermeende 'graaicultuur' bij politici. Detiège zegt er nog bij dat ze wel "een mooi loon" heeft.

Het Antwerpse sp.a-Kamerlid is "niet ontevreden, maar financieel heb ik zeker ingeboet", zo zegt ze in het weekblad. Bovendien gaat het politieke leven volgens Detiège gepaard met "onzekerheid en risico's, ook voor je gezin".

Detiège vindt dan ook dat bijvoorbeeld de regeling die de PVDA heeft ingevoerd te ver gaat. De verkozenen van de extreemlinkse partij staan een groot deel van hun loon af tot ze zelf een salaris vergelijkbaar met dat van een arbeider overhouden. "Voor de PVDA'ers mag je alleen nog in een tentje aan zee op vakantie gaan of je bent al verdacht. (...) Kunnen we een beetje redelijk blijven? De witte ridders en heilige maagden beduvelen de boel: wie zich heiliger voordoet dan de paus, beschuldigt de rest impliciet van ketterij. Ze schaden het vertrouwen in onze stiel."

In het Knack-dossier laten nog enkele parlementsleden de andere kant van de medaille zien bij het loon dat ze krijgen. Zo vertoont het sociaal statuut van parlementsleden grote gaten, omdat zij wettelijk gezien overal tussenvallen. "We genieten geen enkele sociale bescherming", aldus Kamerlid Hendrik Vuye. "Is het normaal dat het hoogzwangere PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou naar de Kamer werd gesommeerd (...), de dag nadat ze eigenlijk had moeten bevallen? Eender elke werkgever die dat zou durven te doen, riskeert een correctionele veroordeling, en terecht."