Sp.a: "Het armoedebeleid faalt, de cijfers van N-VA zijn luchtkastelen"

Bart Van Malderen.
photo_news Bart Van Malderen.
Volgens Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) bewijzen de nieuwe cijfers dat het armoedebeleid "faalt". "Het beleid van deze regeringen duwt grote groepen mensen verder de armoede in. Het armoederisico was de voorbije 10 jaar nooit hoger dan vandaag. Tussen nu en vorige regering is er een stijging van 5% bij jongeren tussen 16 en 24. Bij ouderen was er een daling sinds 2008 en zien we vanaf 2015 opnieuw een stijging", aldus Van Malderen.

Uit de nieuwe cijfers van Statbel blijkt dat het armoederisico in België blijft toenemen. Tien jaar geleden werd 14,7 procent van de Belgen beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, vorig jaar lag dat aantal op 15,9 procent. 

Het armoederisico stijgt jaar na jaar en is vooral groot bij jongeren, zo blijkt. "Het beleid van deze regering faalt", reageert Van Malderen. Hij verwijst daarvoor naar allerlei indexsprongen, duurdere kinderopvang, stijgende water- en elektriciteitsfacturen, uitkeringen die onder de armoedegrens blijven en een actieplan rond armoedebestrijding die een "tandeloze papieren tijger is."

Volgens Van Malderen is er geen sprake van overleg tussen de regeringen, noch van coördinatie binnen de Vlaamse regering. "N-VA levert twee ministers van armoedebestrijding. Homans sprak van een halvering van de kinderarmoede en zag in eerdere cijfers een significante daling van armoedecijfers. Huurders, eenoudergezinnen en laaggeschoolden weten al langer dat dit luchtkastelen zijn", aldus Van Malderen.
69 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Bedford

  Ik vind dat de socialisten hunnen teut moeten dicht houden over "de armsten". Het waren wel socialisten die van de armsten steelden in Brussel en zich een overdreven loon lieten uitbetalen op kosten van de armsten ! Schande, denken die nu echt dat we dat zo snel vergeten zijn ?

 • Leo Duym

  Ik weet niet in wat N-VA wel slaagt, buiten de eigen zaken vullen en beloftes breken. Maar de sp-a zou beter zijn bek houden, ze zijn immers de importeurs van armoede en criminaliteit.

 • Arthur Houben

  Correctie, sp.a: júllie armoede(wan)beleid, reeds 30 jaar, faalde niet: nva zet enkel verder wat jullie, sp.a veroorzaakt hebben: van ons afpakken en ipv alleen in eigen zakken te steken,delen ze nu ook nog eens uit aan al wie geen bijdragen leveren om ónze armoede tot aan de bedelstaf nog wat te bespoedigen.Kritiek hebben op wat sp.a zélf veroorzaakte,je moet het lef maar hebben!

 • chris velde

  Het is toch verwonderlijk dat in alle landen van de ganse wereld, regeringen altijd foutieve gegevens hebben en de oppositie altijd de juiste (meer populaire). Wanneer de oppositie in de regering komt hebben ze dan weer eens verkeerde cijfers, en dan moet bijgestuurd worden!

 • vanaeken jokke

  En hoeveel jaren heeft de SPA in de Vlaamse regering gezeten Piet Vanzonhoven zonder er iets aan te doen.