Sp.a hekelt "goednieuwsshow" van Vandeurzen: "Hoe wereldvreemd kan een minister zijn?"

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
Photo News Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de manier waarop minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) omgaat met de kritiek op zijn beleid rond personen met een handicap. De partij vindt dat Vandeurzen een "goednieuwsshow" opvoert en noemt de CD&V-minister "wereldvreemd". "Nog nooit stonden zoveel mensen, zo lang op een wachtlijst om de zorg te krijgen die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. 

Gisteren hebben medewerkers van 28 organisaties uit de sector van personen met een handicap een brief gestuurd aan minister Vandeurzen. In die brief sommen ze een reeks knelpunten op in verband met het systeem van de persoonsvolgende financiering (PVF) voor personen met een handicap. Dat nieuwe systeem slaagt er volgens hen niet in de hooggespannen verwachtingen in te lossen. De belofte om de cliënt zelf de regie te geven over zijn zorg en ondersteuning, blijft "te vaak nog dode letter door ontoereikende budgetten", staat in de brief. "Kwalitatieve zorg en ondersteuning voor onze cliënten staan op de helling", klinkt het verder.

"Mentaliteitsswitch"

Minister Vandeurzen pareerde de kritiek. In een reactie wees hij er onder meer op dat de invoering van PVF "veel meer is dan enkel een nieuw financieringssysteem". Het gaat om een "mentaliteitsswitch" die tijd nodig heeft. De CD&V-minister wees er ook op dat de regering een bijkomende budgettaire inspanning heeft gedaan van 330 miljoen euro. Hij erkende tegelijk wel dat ook de volgende legislatuur nog "bijkomend geïnvesteerd moet worden". 

Die reactie is bij oppositiepartij sp.a in het verkeerde keelgat geschoten. "Hoe wereldvreemd kan een minister zijn?", aldus fractieleider Joris Vandenbroucke. Volgens hem voert Vandeurzen een "goednieuwsshow" op van cijfers. "Geen erkenning van de realiteit, geen oplossingen, zelfs geen perspectief. Wel een droog lijstje van investeringen die de minister doet. Onbegrijpelijk. Want de realiteit is: nog nooit stonden zoveel mensen, zo lang op een wachtlijst om de zorg te krijgen die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben", aldus Vandenbroucke.

Dat de minister de problemen probeert door te schuiven naar de volgende legislatuur is tragisch

Sp.a

14.000 wachtenden

De partij vindt het ook onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole wel "honderden miljoenen euro's in buffers parkeert", terwijl ze dat geld perfect kan gebruiken om meer zorgvragen te beantwoorden. Vandenbroucke: "Er staan vandaag bedden leeg, terwijl er 14.000 wachtenden zijn. Begrijpe wie begrijpen kan. Dat de minister de problemen probeert door te schuiven naar de volgende legislatuur is tragisch. Diezelfde minister zit intussen zelf al bijna 10 jaar aan de knoppen. Hij moet met oplossingen komen."
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  Het enige wat in orde is bij Vandeurzen zijn de 4-kleurendrukbrochures die veel beloven maar die enkel gelden voor een selectief clubje geprivilegieerde mensen uit zijn zuil, voor de andere is zelfs iets simpel als familiehulp niet beschikbaar, zelfs niet voor terminale mensen. Schijnheiligheid druipt van die mens zijn gezicht.

 • Gino Denil

  Dat iemand die zorg behoevend is zelf zijn zorg zou moeten realiseren is onbegrijpelijk. Alsof hij daar zelf het best toe in staat is. Moeten we binnenkort zelf onze operatie organiseren in de operatiekamer. Zelf onze diagnose stellen als we ziek worden en dan zelf onze behandeling organiseren. Mogen we binnenkort zelf de verkeerslichten organiseren. En ons openbaar vervoer naar het werk. Worden politici niet verkozen om te besturen. En is besturen dan geen organiseren.

 • Alexia Bond

  Heeft geld gestoken in 10 vollledig aangepaste woningen met hulp Staan er al meer de 1 jaar 5 leeg omdat patiënten geen buget krijgen 14000 wachtend en ik blijven gewoon zitten in hun miserie echt niet te verklaren Waarom krijgen die 5000 patiënten van de 20 000 wel hulp ? Zit al jaren binnen kan niet in mijn bed alleen kan niet in mijn badkamer Wat voor een leven is dit ?

 • Ronny Van Wijngaerden

  8 jaar geleden brief gekregen dat ik recht op budget met prioriteit 1. Maar er was/is momenteel geen geld beschikbaar. Wacht nog altijd.

 • jan van dessel

  Kritiek van SP.a mag altijd want dit kost de belastingbetaler niets. Hun voorstellen daarentegen kosten altijd veel geld want er staat steeds dat ene woordje "gratis" in.