Sp.a en Groen benadrukken opnieuw: "Sluit luchthaven Antwerpen"

VLM Airlines ging deze week over de kop.
Klaas De Scheirder VLM Airlines ging deze week over de kop.
Het nieuws dat luchtvaartmaatschappij VLM Airlines in Antwerpen in vereffening gaat en met onmiddellijke ingang al haar vluchten schrapt, is voor Groen en sp.a geen verrassing. Ze pleiten opnieuw voor een sluiting van de luchthaven en een andere invulling van het terrein.

"Met Groen zeggen we al jaren dat een zakenluchthaven in Deurne nooit rendabel kan zijn", zegt Vlaams parlementslid Ingrid Pira. "Dat deze Vlaamse regering in 2014 toch besloot om toeristische bestemmingen mogelijk te maken en ze verder te blijven subsidiëren, is onbegrijpelijk." 

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws toont mededogen voor het personeel van VLM. "Anderzijds ligt deze gebeurtenis in lijn met wat wij al lang zeggen, namelijk dat het erg moeilijk is om ervoor te zorgen dat deze luchthaven winstgevend wordt." Meeuws stelt zich ook vragen bij de laconieke houding van de directie van de Antwerpse luchthaven. "Je verliest 17% van je omzet en doet alsof er niets aan de hand is. Het bedrag aan subsidies dat de luchthaven ontvangt, ligt nu al hoger dan de omzet." De voorgestelde oplossingen om het verlies van VLM op te vangen, zijn volgens Meeuws net wat over de partijgrenzen heen niemand wil: van de zakenluchthaven een toerismeluchthaven maken.

Zowel Groen als sp.a ziet in het luchthaventerrein een waardevolle plek waar andere mooie projecten gerealiseerd kunnen worden. "Een project dat toekomstgericht is, duurzame werkgelegenheid genereert en een meerwaarde is in plaats van overlast voor de omgeving", zegt Pira. Ook sp.a wil een hergebruik van het terrein, met behoud van de bedrijvigheid.




43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • stan mestach

  wie heeft die tunnel laten aanleggen en wie was er toen burgemeester wat een hypocrieten

 • Jef Heffens

  Pira had toen ze Burgemeester van Mortsel was beter van deze gelegenheid gebruik gemaakt om het voor de zwakke weggebruiker veiliger te maken. Maar néé, ze heeft van Mortsel de gemeente gemaakt die aan de top ligt van het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers.

 • Karel Van Beeck

  Gaat Pyra daar ook alles vol laten bouwen?

 • Edward Horemans

  Deurne vlieghaven is goed voor korte vluchten zelfs Pui neemt er gebruik van en met succes blijkt . Ik weet ook voor omwonende een hinderpaal het lawaai van opstijgen en dalen van de jets . Zelfs ik en woon in Kontich en neem dit waar Hove en Boechout ook maar zo maar een vluchthaven sluiten en zoveel mensen op straat zetten , want dat gebeurt hoor als deze sluit en toeleveranciers en wie ik nog allemaal vergeet . Dus denk na Groen en SPÄ voor je zoiets wil door dringen . Mvg Edward

 • Greta Van de Vyver

  Ze gingen er in 1970 toen wij vlakbij kwamen wonen al een park van maken, maar ik verkies nog altijd de luchthaven in plaats van het park dat Rood en Groen voor ogen heeft. Scholen en appartementsgebouwen met een mini tuintje en 5 bomen zijn geen park. Antwerpen heeft een zakenluchthaven nodig waar je zonder veel tijdsverlies kan vertrekken.