Sp.a dient afgewezen begrotingsvoorstel voor gezondheidszorg in: “Patiënten hebben het recht te weten welke kosten nog terugbetaald worden”

 Jan Bertels.
Photo News Jan Bertels.
De sp.a dient in de Kamer de begroting van volgend jaar voor de gezondheidszorg in die de regering eerder deze maand tegenhield binnen de Algemene Raad van het Riziv. "Patiënten en zorgverstrekkers hebben het recht te weten welke kosten op 1 januari nog terugbetaald worden", zegt sp.a-Kamerlid Jan Bertels. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt in een reactie dat het uitblijven van een begroting niet betekent dat patiënten niet worden terugebetaald.

Van de 21 leden van de Algemene Raad stemden er tien voor en vier tegen. Zes leden onthielden zich, één lid was afwezig. De regering onthield zich bij de stemming. "Als er ruimte is voor extra investeringen, dan moeten die in de eerste plaats naar de patiënt gaan. En dat was hier niet het geval", zei minister de Block vorige week. Sp.a vermoedt echter dat de minister niet instemde omdat er aan de geneesmiddelensector een besparing werd gevraagd terwijl het geneesmiddelenbudget ruimschoots wordt overschreden. 

Omdat het budget nu geblokkeerd is, kunnen er geen afspraken gemaakt worden met zorgverstrekkers zoals huisartsen, tandartsen en logopedisten. Bijgevolg is het compleet onduidelijk wat wel en niet terugbetaald wordt aan de patiënt. 

“Nodeloos veel onzekerheid”
"In het budget dat de minister naast zich neerlegt, zitten onder meer maatregelen voor de terugbetaling van tandextracties voor 50-plussers, van tandzorg voor kankerpatiënten en van obesitasbehandelingen bij kinderen. De Block creëert op die manier nodeloos veel onzekerheid voor de patiënt en voor de zorgverstrekker", zegt sp.a'er Bertels. 

Kamerleden Jan Bertels en sp.a-voorzitter John Crombez zijn niet van plan bij de pakken te blijven zitten en dienen zelf de begroting gezondheidszorg 2020 in het parlement in. Ze hopen in het parlement een meerderheid te vinden voor het voorstel van budget dat door het Verzekeringscomité bijna unaniem werd goedgekeurd.

De Block: “Dit verandert niets”
“Dat er voorlopig geen begroting voor 2020 is goedgekeurd, verandert niets aan de terugbetaling van gezondheidszorgen voor de patiënt”, reageert De Block. “Net als in andere socialezekerheidsbudgetten blijven de uitgaven binnen de gezondheidszorg gewoon doorlopen en zullen patiënten dus terugbetaald blijven worden.”

Daarnaast wijst ze erop dat de verzekeringsinstellingen en de zorgverleners straks wél nog hun tarievenakkoorden kunnen sluiten. Ofwel gebeurt dat binnen een afgesproken begroting, ofwel (als die er niet is) binnen het kader van een geraamde begroting.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerardus Vandevijver

    In de gezondheidszorg valt véél te besparen ZONDER de kwaliteit ervan voor de patient te verminderen! Nodeloze onderzoeken,veel te dure labo's, Porsche tandartsen,nodeloze visites huisdokters tijdens opname,teveel visite door specialist, walgelijk dure kine en thuisverpleging enz enz. en zeker te dure geneesmiddelen !!!

  • johan fransaert

    word het niet stilaan tijd om het parlement terug een wetgevende macht te geven nu doen opeenvolgende regeringen maar wat ze willen en maken ze het parlement monddood geholpen door de wet???????.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    inderdaad, het zou duidelijk moeten zijn in verstaanbare taal!