Sp.a-amendement over afschaffing Turteltaks zoals verwacht weggestemd

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).
Photo News Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).
Het amendement van sp.a'er Rob Beenders om de Vlaamse energieheffing of Turteltaks af te schaffen, is bij de bespreking van de begrotingscontrole 2016 in commissie zoals verwacht weggestemd door de meerderheid. De sp.a kreeg enkel steun van Groen.

De sp.a vond dat de Turteltaks best 'on hold' gezet kon worden nu de subsidies voor de biomassacentrale in Gent wegvallen. "We pleiten voor een eerlijke heffing, maar de Vlaamse regering wil gewoon blijven innen, ondanks de verlaging van de subsidies. De Vlaamse regering heeft geen plan, maar de rekening voor de burger blijft gewoon doorlopen", stelde Rob Beenders.

"U vraagt me om midden in de koers langs de kant te gaan staan. Maar dat kan niet, ondertussen rijdt het peloton weg en dan haal ik die achterstand nooit in. Ik schakel liever bij tijdens het rijden", reageerde minister Tommelein. Het amendement van sp.a om de energieheffing te schrappen is volgens hem onzindelijk. "De put uit het verleden moet nu eenmaal gedempt worden. De aanhoudende oneerlijke communicatie ondergraaft het draagvlak voor hernieuwbare energie", waarschuwde hij nog.

"U vraagt de schrapping van de heffing. Maar u weet net zo goed als ik dat die dient om put uit het verleden te dempen. Waar is uw alternatief?", vroeg Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) aan zijn sp.a-collega.

Voor Beenders is Vlaams minister van Energie Bart Tommelein alvast eerlijker dan zijn voorgangster Annemie Turtelboom. "Tommelein geeft immers toe dat de heffing niet enkel gebruikt wordt voor de kosten uit het verleden, maar ook voor de dagelijkse werking", aldus de sp.a'er. De minister verklaarde woensdag in commissie dat de heffing dit jaar 309 miljoen moet opbrengen. Van de 265,8 miljoen euro uitgaven gaat 252,9 miljoen naar de groenestroomcertificaten, 8 miljoen naar impulsprojecten voor groene energie en 4,9 miljoen naar de werking van de VREG. Voorts is nog 36 miljoen voorzien in het kader van de Europese begrotingsregels (ESR) en 8 miljoen voor het Fonds Groene Warmte, verduidelijkte Bart Tommelein.

'U weet net zo goed als ik dat die dient om put uit het verleden te dempen. Waar is uw alternatief?'

Willem-Frederik Schiltz aan de sp.a