Sophie Wilmès (MR) volgt Charles Michel op en wordt eerste vrouwelijke premier van België

BELGA
Huidig minister van Begroting en Ambtenarenzaken Sophie Wilmès (MR) zal aan de koning voorgesteld worden als nieuwe premier van de federale regering in lopende zaken. Dat heeft HLN vernomen uit goede bron. Ze wordt de eerste vrouwelijke premier.

Premier Charles Michel had vrijdag al aangegeven dat hij ten laatste begin november wou stoppen als premier. Vanaf 1 december wordt hij voorzitter van de Europese Raad. 

Op een bijeenkomst van het kernkabinet is zaterdag beslist dat partijgenote Wilmès in zijn voetsporen zal treden. De Franstalige liberale wordt de eerste vrouwelijke premier van het land. Het kernkabinet besloot ook dat de MR de nieuwe minister van Begroting en Ambtenarenzaken zal leveren. 

Wilmès heeft vanavond verklaard dat ze zich bewust is van de verantwoordelijkheid die bij die benoeming komt kijken. “Ik zal er alles aan doen om de stabiliteit en continuïteit te verzekeren bij het beheer van de lopende zaken”, zei ze in een eerste reactie. Ze bedankte ook haar collega’s voor hun vertrouwen.

Vier jaar minister

De laatste maanden circuleerde de naam van Sophie Wilmès wel vaker als zijn opvolger. In de huidige ontslagnemende coalitie van Open Vld, MR en CD&V is de blauwe familie de grootste, en de MR is daarin de grootste fractie. De keuze voor een MR-kopstuk past dus binnen de rekenkundige logica. 

Wilmès zette haar eerste politieke stappen toen ze verkozen werd als schepen in Sint-Genesius-Rode. Later werd ze verkozen voor de Provincieraad, vervolgens de Kamer van Volksvertegenwoordigers en als voorzitter van de van de MR in de Brusselse periferie. In 2015 vervoegde ze de federale regering als minister van Begroting en Ambtenarenzaken.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Buyst

  Ik begrijp niet dat de MR met alle top functies gaat lopen,na Reynders,Michel nu weer de onbekende Wilmes.MR heeft maar 14 verkozenen,van postjes pakkers gesproken.Ze spelen in een veel te hoge klasse.

 • Let Rubens

  Eindelijk eens een vrouw! Top! En nu nog Nederlands leren.

 • Lucie Vervaeke

  Mooie carrière switch van Charles Michel, een eer voor ons land om de president van Europa te hebben. Goed dat de volgende premier uit de MR komt. Het mocht ook Geens geweest zijn, uiterst bekwaam, erudiet persoon.

 • Marcel Willems

  Heeft niets met Vlaanderen te zien is federaal.En voor bepaalde Vlamingen moeten alle Belgen Nederlands spreken.Zij spreekt het dus wel maar is niet har moedertaal En stop eens dat Vlaanderen alles betaalt ,het grootste deel misschoien wel ,maar er zijn dan ook 6.5 miljoen Vlamingen Fedraal is Belgie één land de andere zijn gewesten ,met dure regeringen

 • Jeff Smulders

  U zegt het eindelijk goed Michel wordt dus voorzitter van de Europese Raad. en blijf dat aub zo noemen. Meestal begint men na de benoeming als voorzitter van de Europese raad deze functie als president van Europa te noemen. Dat is hij dus niet en zal dat niet worden. Het staat ook nergens in de statuten van de opgelegde EU dat de EU een president heeft.