Sommige gesprekken vergeet je nooit meer: ouders verongelukte kinderen gaan in dialoog met hardrijders

OVK
De federale wegpolitie heeft samen met de vereniging Ouders van Verongeluke Kinderen (OVK) een nieuwe sensibiliseringscampagne op poten gezet om hardrijders te sensibiliseren. De voorbije weken hebben verschillende ouders van verongelukte kinderen snelheidscontroles langs de snelwegen bijgewoond en hebben ze gesprekken gevoerd met mensen die te snel reden. Van die gesprekken is nu een filmpje gemaakt.

In het filmpje is te zien hoe verschillende bestuurders die te snel rijden, uit het verkeer worden gehaald en in een politiewagen ontvangen worden door een ouder die een kind verloren heeft bij een verkeersongeval. Nadat de ouder gepolst heeft naar de reden waarom de bestuurder te snel reed, legt hij of zij uit dat ze een kind verloren hebben bij een ongeval. Hun verhalen maken duidelijk indruk op de betrapte bestuurders, die al snel toegeven dat hun redenen om te snel te rijden niet opwegen tegen de risico's die ze veroorzaken.

Het was de vzw OVK die zelf met het idee naar de federale wegpolitie stapte.

Efficiënte manier

"Dergelijke getuigenissen blijven volgens ons de beste en meest efficiënte manier om te sensibiliseren", zegt Koen Van Wonterghem van OVK. "Snelheid blijft één van de grootste factoren van verkeersonveiligheid. Het veroorzaakt niet alleen ongevallen maar het zorgt ook voor een onveilige en onaangename situatie op de weg. We moeten een omslag maken in onze houding. We moeten ons niet aan de snelheidsbeperkingen houden omdat we anders een boete krijgen, maar omdat het veiliger en hoffelijker is."

In 2016 lieten 637 mensen in België het leven bij een verkeersongeval en in één op drie van de dodelijke ongevallen is overdreven snelheid de oorzaak. 

Op 11 oktober houdt de lokale politie een nieuwe zogenaamde 'Speedmarathon', waarbij gedurende 24 uur in het hele land snelheidscontroles zullen plaatsvinden.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kamiel Kafka

  het zou makkelijker zijn om de regels te volgen mochten die logisch zijn. Op elk moment van de dag en in gelijk welke weeromstandigheden zijn de max snelheden gelijk. Ook de kwaliteit van de wagen en de fysieke fitheid van de bestuurder doen er allemaal niet toe. Genoeg redenen voor mij om als de situatie het toelaat sneller te rijden.

 • danny verbeeck

  Te snel rijden is een misdaad. Kan niemand ontkennen. Het kan je eigen leven kosten. De auto is een vervoermiddel , geen straaljager. Aan de hardrijders zou ik dit willen meegeven ; LUISTER naar die mensen die iemand in 't verkeer hebben verloren . Gedraag u op de weg. Neem een Coyote en zet het op het irriterend geluid wanneer je de snelheid overtreft en blijf van die verdomde gsm af.

 • Chris Vandeneede

  Ik ben aangereden door iemand die 1) te snel reed op een nationale weg (N1) en 2) het rode licht straal negeerde. Waarom: bezig met zijn gsm. Het heeft mijn leven en dat van mijn gezin zeer ingrijpend veranderd. We kunnen het samen, 8.5 jaar erna, nog steeds niet verwerken.

 • JAN krommentak

  Dit is het ergste wat je als ouder kan meemaken maar wij zijn mensen en mensen doen soms verkeerde dingen iedereen maakte dit wel een keer mee dat hij roekeloos was gehaast was door een bepaalde situatie of emotie het behoort nu eenmaal tot ons mens zijn en de éne heeft geluk en de andere die zijn leven krijgt plots een heel andere wending

 • gustaaf van bever

  Conny Van den Bosch, regels zijn regels en, ben je het niet eens kan je altijd bezwaar indienen bij bevoegd ministerie..Maar in een Land met om de 10 km en op en afrit , plus enorm zwaar verkeer , zie ik hogere snelheid toch niet echt zitten...