Solidariteitsactie rond zelfdoding in Brussel

UNKNOWN

Het aantal zelfdodingen in België wordt jaarlijks geschat op zowat 2.000. Ons land heeft daarmee het tweede hoogste aantal zelfdodingen in West-Europa na Finland. Zondag was er in het Jubelpark een solidariteitsbijeenkomst om de problematiek onder de aandacht te brengen. Het gaat om een initiatief van het Franstalige Centre de Prevention du suicide naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de dienst.

De lokale politie schatte het aantal deelnemers zondag op zowat 300. "We wilden vandaag 2.000 mensen verzamelen, maar dat aantal hebben we niet gehaald. Dat wijst erop dat het taboe rond zelfdoding nog steeds heel groot is. Vooral de preventie rond zelfdoding onder de aandacht brengen, blijkt het grootste probleem in België", verduidelijkt stafmedewerkster Hanne Claessens van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ).

De organisatie van de geestelijke gezondheidszorg kan daarbij volgens Claessens een andere, mogelijk drempelverhogende factor bij het zoeken naar hulp zijn, "maar meer onderzoek hierover is nodig".

De zelfmoordlijn van het CPZ is dag en nacht gratis te bereiken op het nummer 02/649.95.55 en via chat op zelfmoordlijn.be. Het CPZ is dringend op zoek naar vrijwilligers. (belga/adv)