Solden starten al meteen met fikse kortingen

James Arthur
Vandaag gaat de koopjesperiode officieel van start. Door het warme winterweer was de verkoop dit seizoen maar matig, waardoor er nog veel in de rekken ligt en kooplustigen al vanaf dag één grote kortingen kunnen scoren. De winkeliers zelf zijn minder enthousiast: zij verwachten een lagere verkoop dan tijdens de wintersolden van vorig jaar.

De wintersolden beginnen dus middenin de kerstvakantie, goed nieuws voor de handelaars die de vele sjaals, wollen truien en jassen nog kwijt willen. Veel van hen zitten nog met een grote stock, want door het warme winterweer is er dit seizoen veel blijven liggen, klinkt het bij federatie Mode Unie (een tak van Unizo).

Veel winkeliers geven daarom al van bij de start grote kortingen, vaak al van 50 procent, blijkt uit een rondvraag van handelsfederatie Comeos. Goed nieuws voor kooplustigen, maar minder positief voor de handelaars zelf, zegt  zelfstandigenorganisatie NSZ. "Door de vele kortingen door het jaar heen zien heel wat modedetailhandelaars zich verplicht om meteen met hogere kortingen dan normaal van wal te steken, anders vindt de consument het de moeite niet. Die evolutie is gevaarlijk, en kan ertoe leiden dat ze in moeilijkheden komen", zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

Slechte solden

De winkeliers zelf verwachten trouwens een matige verkoop tijdens de solden. Volgens NSZ verwacht 42 procent van de modehandelaars slechtere solden dan in 2017. Die eindigden toen met een omzetstijging van een procent. Een op de vijf verwacht het dit jaar beter te doen, 39 procent gaat uit van een status quo. Hetzelfde beeld wordt geschetst bij de handelaars van Mode Unie. Daar verwacht ongeveer een derde zich aan een lagere verkoop. 

De koopjesperiode loopt nog tot eind januari.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf guldentops

  daaraan ziet men hoe het publiek in de zak gezet wordt,tot 50´% korting dat wil zeggen dat men de rest van het jaar 50% teveel betaald.het zijn allemaal dezelfde dieven en altijd maar klagen.

 • Philomena Vanderweyen

  Ga vandaag een kijkje nemen misschien is er minder volk door het slechte weer,veel aangenamer om rustig rond te neuzen,ik ga zeker niet naar de shoppingcentra's,daar zal het over de koppen lopen zijn.

 • Jens Vranckx

  schandalig als je bedenkt dat ze nog steeds winst maken, vraag je dan eens af wat de werkelijke waarde is. Als ze maar tot de laatste cent uit je zakken kunnen halen (niet alleen de schuld van de zelfstandige) Maak gewoon geen overschot meer en het 'soldenprobleem' is zo verdwenen.

 • Georges Vande Velde

  Solden ? Oude rommel en/of buiten normale maten of ander brol . Wedden dat volgend jaar bij de “solden” terug een deel van die oude rommel te vinden is. En de massa trapt erin.

 • Gerard Braeckmans

  Daar is men op het journaal ook al meer dan een week over aan het zeveren.