Soldaten op straat kosten 168 miljoen euro

Soldaten op straat in Brussel.
EPA Soldaten op straat in Brussel.
De kostprijs van de militairen die op straat ingezet worden, is eind vorig jaar opgelopen tot 168 miljoen euro. Op dagbasis is dat gemiddeld zo'n 110.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van minister van Defensie Didier Reynders (MR), waarover de kranten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag berichten.

De militairen werden in januari 2015 voor het eerst op straat ingezet na de aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs. Op het hoogtepunt van de terreurdreiging in ons land patrouilleerden er meer dan 1.800 militairen.

De regering besliste enkele weken geleden dat er zeker nog tot begin juni 550 militairen in het straatbeeld aanwezig zullen blijven. Defensie zelf is vragende partij om het aantal soldaten op straat af te bouwen.
122 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • etienne bies

  Ik kan moeilijk geloven dat er een meerkost is van 110.000 euro per dag..110.000 euro per dag delen door 550 militairen =200 euro per militair per dag. Ik betwijfel ten zeerste dat een militair die in de straten rondloopt 200 euro per dag extra krijgt op zijn loonfiche.......Een militair in de kazerne moet ook betaald worden...

 • Bart Broeckx

  Deze totale kost van 168 miljoen over vier jaar komt, omgerekend, neer op 110.000€ per dag. Wat overeenstemt met 1 (EEN!) eurocent per Belg per dag. Oftewel 30 eurocent per maand. Dus voor zeggen en schrijven 3,65 euro extra per jaar krijgt iedere Belg een wezenlijk hogere bescherming en wordt de vitale infrastructuur van ons land beter beveiligd.

 • Joan Lute

  Het is een schande dat politici op globaal vlak het zover hebben laten komen dat deze maatregelen nodig zijn. 40 jaar geleden kon je nog met een geruster hart ergens naar toe en wist je als ouder dat je kinderen veel veiliger waren van huis in tegenstelling tot nu. Alle indicaties zijn decennia lang genegeerd met als gevolg dat we ons nu als democratisch land hoogdringend het recht moeten gaan toe-eigenen dat onze wetten en gedragsregels door iedereen gerespecteerd dienen te worden !

 • Karel Van Beeck

  Dit is niet te begrijpen. Het zijn Belgen, worden betaald en moeten dan nog extra betaald worden voor een opdracht in eigen land. Wel te begrijpen voor een opdracht in andere landen. Hier niet. Niet moeilijk dat de begroting excaleert.

 • Kees Vink

  Moesten onze militairen soms meer betaald worden om te “werken “ dan hun tijd te verdoen in de kazerne.