Socialistische vakbond voert druk op formatie op: “Werk en gezondheidszorg nog meer regionaliseren kan niet”

Miranda Ulens.
BELGA Miranda Ulens.
De socialistische vakbond is bezorgd over de federale formatie. Een verdere regionalisering van werk en gezondheidszorg pikt ABVV niet, laat algemeen secretaris Miranda Ulens verstaan in ‘De Standaard’.

De toenadering tussen de socialisten en de N-VA wordt argwanend gevolgd vanuit het socialistisch vakbondshoofdkwartier. Ulens vreest dat een verdere regionalisering zal dienen als pasmunt voor sociale maatregelen. Ze zegt te begrijpen dat sp.a-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette hun verantwoordelijkheid opnemen. “Maar achteraf moeten ze het compromis wel kunnen verdedigen.”

ABVV wil onder meer dat de uitkeringen boven de armoededrempel worden getild, dat een collectieve arbeidsduurvermindering mogelijk wordt, dat de koopkracht stijgt en dat er geïnvesteerd wordt in openbare diensten. Een vermogensbelasting moet dat financieren. De pensioenleeftijd moet ook weer omlaag.

“Niet naïef”

"De socialisten moeten niet naïef zijn", aldus Ulens. "De N-VA wil uiteindelijk de sociale zekerheid splitsen. Daar zullen het ABVV en onze Waalse tegenhanger FGTB zich altijd tegen verzetten. We moeten de sociale zekerheid net versterken."

Op Radio 1 ontkende Ulens dat ze een aanval uitvoert op de formatie. "We doen geen aanval, we kijken vooral naar het programma, naar de inhoud. Als progressieve partijen het beleid kunnen voeren, dan weten we dat een goed beleid mogelijk is. Maar dat mag niet tegen gelijk welk prijs zijn. (...) We gooien geen roet in het eten, we kijken met gezond boerenverstand naar wat er op tafel ligt. Voor ons gaat het niet over instituties en structuren, maar over wat de mensen elke dag meemaken.”

Lees ook: De Wever en Magnette pokeren verder: tweede gesprek met groenen verloopt “constructief” (+)
62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Dupont

  Als die vakbondspraat uitgevoerd wordt, waar het op lijkt, dan mogen we het vergeten: achteruitgang wordt definitief en onomkeerbaar.

 • Johan Maes

  Als de vakbonden zo bezig blijven, met enkel de werkgevers weg te pesten, hebben ze binnenkort geen vakbond meer nodig, er zal geen werkgever meer zijn.

 • Bob De Visser

  Schoenmaker blijf bij uw lijst . Politieke beslissingen nemen is voor politici , stakingen organiseren en ‘s lands economie daarmee beschadigen is voor vakbonden .

 • Biot Aline

  Verdere regionalisering of neoliberalisering noemt de nva en kornuiten “meer autonomie”. Maar die meer autonomie wil eigenlijk zeggen: trek je plan en los het zelf op. Behalve dan de ondernemers, zelfstandigen die krijgen hopen subsidies.

 • Willy Van Craen

  De vakbond is niet meer van deze tijd en blijven zeker 60 jaar achter. Is ook een zelf bedruipend bedrijf geworden dat andere bedrijven veel schade kan geven en waar ze nog geld voor krijgen van de staat.Ik ken u en jij kent mij politiek.