Socialistische vakbond, inclusief spoorbond, staakt op 27 februari tegen regeringsplannen, ACV noemt actie "onnodig en voorbarig"

Photo News
De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert op 27 februari een intersectorale staking tegen de plannen van de regering Michel met de zware beroepen. Ook bij het spoor zal er dus worden gestaakt. Maar de christelijke vakbond ACV doet niet mee. "Onnodig en voorbarig", klinkt het daar.

De socialistische vakbond is niet te spreken over de hervormingen die de regering plant rond zware beroepen. Dat gaat ten koste van de ambtenaren, aldus de socialistische overheidsvakbond.

De regering werkt aan een definiëring van wie een zwaar beroep uitoefent. Wie zo'n zwaar beroep uitoefent, zal aanspraak kunnen maken op een hoger pensioen of vroeger met pensioen kunnen gaan. Er is sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk (bijvoorbeeld lasten tillen), een belastende werkorganisatie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico en mentale en emotionele belasting. Dat laatste alleen zou evenwel niet voldoende zijn om aanspraak te kunnen maken op de erkenning van zwaar beroep.

Ook bij spoorbond

De stakingsplannen gelden voor gans het ACOD. Dus ook de spoorvakbond is van plan het werk neer te leggen, zegt Ludo Sempels, de topman van de socialistische spoorvakbond.

Volgens ACOD-vicevoorzitter Chris Reniers worden de plannen van pensioenminister Bacquelaine door de regering verkocht als een modernisering, maar gaat het om een besparingsoperatie op de kap van de ambtenaren. "De werknemers uit de openbare sector zullen voordelen verliezen. Ze zullen meer moeten werken voor minder pensioen. Dit is een pure besparingsoperatie van 2 miljard euro. Sorry, maar zo modern ben ik niet", aldus Reniers.

Ook het feit dat stress alleen niet zal volstaan als criterium voor een zwaar beroep, ziet de vakbond niet zitten. "Een aantal beroepen zal zo worden getroffen. Dat is het geval voor het onderwijs, maar ook bijvoorbeeld de zorg of het gevangenispersoneel. Dit is een regelrechte schande." 

Andere vakbonden doen niet mee

De christelijke overheidsvakbond doet voorlopig niet mee met de staking. "Onnodig en voorbarig", oordeelt ACV Openbare Sector over de socialistische stakingsplannen. Het wijst erop dat de regering nog concrete voorstellen op tafel moet leggen in verband met de zware beroepen. Er is ook nog geen duidelijkheid over de lijst van situaties die zullen erkend worden als zwaar beroep. "Wie moet dan waartegen staken? ", vraagt de christelijke vakbond zich af. 

Ook bij ACLVB lijkt er weinig bereidheid tot een staking. "We moeten onze achterban nog bevragen, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat we zullen meedoen", klinkt het.
115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  De linkse saboteurs van onze economie gaan verder met het ondermijnen van de jobcreatie en ondermijnen onze welvaartsstaat. Maar Di Rupo en zijn gewapende armen zullen ons land toch niet in de afgrond krijgen zolang N-VA blijft bestaan.

 • victor vandesande

  de Socialisten hebben het nog steeds niet begrepen dat de gewone werkmensen de prerogatieven en allerlei absurde voordeeltjes van ambtenaren ( oa onredelijke pensioenen vergeleken bij de gewone pensioenen) niet meer pikken en ook dat gedurende gestaak beu zijn.

 • Frans Peeters

  Ondertussen is de rode vakbond moeilijk aan het doen bij Volvo Gent. Dat zal het volgende bedrijf zijn dat weggepest zal worden.

 • Roland Louf

  Gepromoveerd van Vakbond naar Stakersbond en nu Sabotagebond met sympathie van de Gutmenschen Proficiat groet

 • jintha peeters

  jan boden politie en cipiers zijn ook ambtenaren dus u kan beter zwijgen als je alle ambtenaren over dezelfde kam scheert of ben je jaloers dat u te dom bent om ambtenaar te zijn