Socialistische vakbond gaat in december opnieuw actievoeren tegen de regering: “Stakingen niet uitgesloten”

Archiefbeeld van een nationale betoging van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering Michel.
Photo News Archiefbeeld van een nationale betoging van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering Michel.
De socialistische vakbond gaat in de eerste helft van december een actiedag organiseren tegen het regeringsbeleid. Dat is beslist op een federaal comité van het ABVV. Stakingen zijn niet uitgesloten. Ook in aanloop naar de federale verkiezingen in 2019 zullen nieuwe acties volgen.

Het actieplan van de rode vakbond is gericht “tegen het politieke beleid” van de regering-Michel, aldus Miranda Ulens, de algemeen secretaris van het ABVV. Dat beleid, zo vindt de vakbond, is in het voordeel van de vermogenden en bedrijven, terwijl de zwaksten in de samenleving moeite hebben met het betalen van hun facturen. Nieuwe doorn in het oog van de vakbond is de aankoop van de F-35's. “De regering maakt de keuze om geld vrij te maken voor militaire middelen, en dus niet voor de mensen. Dat geld was beter gegaan naar openbare diensten en infrastructuur”, zegt Ulens.

Concreet zal in de eerste helft van december een actiedag worden georganiseerd tegen dat regeringsbeleid. “Liefst samen met de andere vakbonden, desnoods alleen”, aldus Ulens. Het kan zowel gaan om sensibiliseren, betogen maar ook staken. “Het zijn de regio’s en sectoren die daarover beslissen.” Tegen 6 november moet duidelijk worden wanneer de actie plaatsvindt, en of ACV en ACLVB meedoen.

Maar daar stopt het niet voor de vakbond. Ook in aanloop naar de federale verkiezingen in mei volgend jaar wil de vakbond actievoeren om zo de druk op de ketel te houden. Een concrete invulling is er nog niet, maar dat zal gebeuren “in functie van de politieke actualiteit, regeringsmaatregelen en het verloop van het sociaal overleg”. Onder meer de uitkomst van de discussie over de zware beroepen zal een rol spelen. 
Tot slot wil het ABVV in het voorjaar een Europese manifestatie rond pensioenen organiseren.

Bekijk ook:

Vakbonden voeren actie tegen pensioenhervorming

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.