Socialistische vakbond gaat in december opnieuw actievoeren tegen de regering: “Stakingen niet uitgesloten”

Archiefbeeld van een nationale betoging van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering Michel.
Photo News Archiefbeeld van een nationale betoging van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering Michel.
De socialistische vakbond gaat in de eerste helft van december een actiedag organiseren tegen het regeringsbeleid. Dat is beslist op een federaal comité van het ABVV. Stakingen zijn niet uitgesloten. Ook in aanloop naar de federale verkiezingen in 2019 zullen nieuwe acties volgen.

Het actieplan van de rode vakbond is gericht “tegen het politieke beleid” van de regering-Michel, aldus Miranda Ulens, de algemeen secretaris van het ABVV. Dat beleid, zo vindt de vakbond, is in het voordeel van de vermogenden en bedrijven, terwijl de zwaksten in de samenleving moeite hebben met het betalen van hun facturen. Nieuwe doorn in het oog van de vakbond is de aankoop van de F-35's. “De regering maakt de keuze om geld vrij te maken voor militaire middelen, en dus niet voor de mensen. Dat geld was beter gegaan naar openbare diensten en infrastructuur”, zegt Ulens.

Concreet zal in de eerste helft van december een actiedag worden georganiseerd tegen dat regeringsbeleid. “Liefst samen met de andere vakbonden, desnoods alleen”, aldus Ulens. Het kan zowel gaan om sensibiliseren, betogen maar ook staken. “Het zijn de regio’s en sectoren die daarover beslissen.” Tegen 6 november moet duidelijk worden wanneer de actie plaatsvindt, en of ACV en ACLVB meedoen.

Maar daar stopt het niet voor de vakbond. Ook in aanloop naar de federale verkiezingen in mei volgend jaar wil de vakbond actievoeren om zo de druk op de ketel te houden. Een concrete invulling is er nog niet, maar dat zal gebeuren “in functie van de politieke actualiteit, regeringsmaatregelen en het verloop van het sociaal overleg”. Onder meer de uitkomst van de discussie over de zware beroepen zal een rol spelen. 
Tot slot wil het ABVV in het voorjaar een Europese manifestatie rond pensioenen organiseren.

Bekijk ook:

Vakbonden voeren actie tegen pensioenhervorming
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Borremans

  Politieke staking georganiseerd door Spa om de verkiezingen te beïnvloeden. De slimmen onder ons beseffen dit en zullen laten zien dat dit een tegenovergesteld effect heeft

 • carina moors

  De anti-stakers bleiten het hardst als hun pensioen verminderd is bij pensioenering..zouden beter ook hun visie kenbaar maken ipv struisvogelpolitiek

 • Rick Cabus

  Laat me raden: het zal dan wel een staking zijn die aansluit op het kerstverlof!

 • oswald billiet

  Zou het mogelijk zijn om bvb tegen nieuwjaar een kalender voor volgend jaar te ontwerpen waarop de vele stakingsdagen in dit land geprogrammeerd staan? Onzin natuurlijk, maar het zou toch zoveel kunnen helpen in dit stakingsland waar bijna geen week meer voorbijgaat zonder ergens een stakingsactie die het dagelijks leven in de war brengt.

 • marc kerckhofs

  vakbonden of barbarij