Ga naar de mobiele website
^ Top

Socialistische vakbond De Lijn wil staken op 10 oktober, ook actie bij onderwijs

ACV Openbare Diensten neemt op 26 september standpunt in

Als het van ACOD afhangt, rijden er op de tweede dinsdag van oktober geen bussen en trams uit in Vlaanderen.
belga Als het van ACOD afhangt, rijden er op de tweede dinsdag van oktober geen bussen en trams uit in Vlaanderen.
De socialistische vakbond ACOD roept ook vervoersmaatschappij De Lijn op om op dinsdag 10 oktober het werk neer te leggen. ACOD kondigde al stakingen aan bij de spoorwegen, bpost, de federale, regionale en lokale administraties en de VRT. ACOD Onderwijs plant een sensibiliseringscampagne uit solidariteit.

Als het van de socialistische vakbond ACOD afhangt, rijden er in Vlaanderen op 10 oktober geen bussen en trams uit bij De Lijn. Het vakbondscomité meldde dat in een pamflet waarin het zijn leden oproept deel te nemen aan de nationale stakingsdag, die de tweede dinsdag van de maand oktober gepland staat. Een symbolische dag, want dan leest premier Charles Michel zijn beleidsverklaring voor in de Kamer.

ACOD roept ook steden en gemeenten, Vlaamse en federale overheid, OCMW's, provincies, politie, brandweer, ziekenhuizen en intercommunales op het werk die dag neer te leggen. Met de 'reactiedag' wil de socialistische vakbond aantonen dat men het allerminst eens is met het huidige regeringsbeleid.

Zomerakkoord

Doorn in het oog van de socialistische overheidsvakbond is onder meer het zomerakkoord van de regering. "Niet alleen tijdens uw actieve loopbaan wordt u door deze regering duchtig te grazen genomen, maar ook het waardig pensioen, of het brugpensioen waar u zo op gerekend had, zit onder voortdurend spervuur", klinkt het in het pamflet tot het personeel van De Lijn.

Ook de plannen voor een invoering van de minimale dienstverlening en de "proefballonnen" over de privatisering van de overheidsdiensten kunnen voor ACOD niet door de beugel. "De regering gaat maar verder en verder met het besparen op werkingsmiddelen van de openbare diensten. Ook bij De Lijn zitten we met het water tot aan onze lippen. De regering wil naar een 'Uberisering' van de maatschappij", zo staat nog in het pamflet.

Onderwijs

"ACOD Onderwijs is solidair met de andere sectoren", klinkt het na de middag in een persbericht van de socialistische vakbond. "Wij kanten ons tegen iedere inperking van het stakingsrecht," zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs. "Deze gesprekken verlopen moeizaam, maar wij willen zo veel mogelijk putten uit de dialoog," besluit De Weerdt. "Als die echter geen resultaten oplevert, dan kunnen wij niet uitsluiten dat er nog acties volgen."

"Momenteel zijn de vakbonden volop in onderhandeling met de minister van Onderwijs en proberen ze invulling te geven aan de verbetering van de arbeidssituatie van de personeelsleden", klinkt het nog.

ACOD Onderwijs roept echter toch niet op tot staken op 10 oktober, maar plant een sensibiliseringscampagne uit solidariteit met de andere sectoren van de overheidsvakbond. Dat meldt ACOD Onderwijs vanavond. Op 10 oktober zal ACOD Onderwijs vakbondsvergaderingen organiseren voor de personeelsleden. "Daar zullen onze afgevaardigden informatie geven over de problemen waarmee de andere sectoren geconfronteerd worden", zegt De Weerdt.

Loodsen

De loodsen aangesloten bij ACOD staken mogelijk ook mee, zegt vakbondssecretaris Eddy Hendryckx. Voor zekerheid is het nog afwachten tot 3 oktober, wanneer wordt samengezeten met de afgevaardigden. Volgens Hendryckx is het nog niet zeker of de ACOD-loodsen aan de beurt zijn voor beloodsing op de reactiedag van de socialistische vakbond.

Een eventuele impact valt ook moeilijk te voorspellen. De ACOD-loodsen zijn vooral actief op de loodstrajecten naar de kust en op zee, en minder of niet op de Schelde naar bijvoorbeeld Antwerpen. 

Doet ACV mee?

De christelijke overheidsvakbond ACV Openbare Diensten neemt op dinsdag 26 september een standpunt in over al dan niet deelname aan de actiedag. Dan staat een militantenkern van de christelijke vakbond bij de vervoersmaatschappij op het programma, meldt Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten. 

Meer over8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nico Demus

  Krijgen we dat gecompenseerd op ons abonnement we gekocht hebben voor dagelijks gebruik ? Moet die dag naar ziekenhuis,kan ik lekker 20km met de fiets doen en nog eens 20 terug.wel ik koop me terug een voertuig en koop nooit nog een abonnement .........

 • Daniel collier

  Als de mensen het niet slecht hebben. Als ge 44 jaar gewerkt hebt en een pensioen van 850 euro dan heeft men het niet slecht inderdaad.

 • Frans Peeters

  De Socialistische vakbond hits de bevolking op ondanks het feit dat we het als Belgen niet te slecht hebben. Bij Volvo Gent doen ze er alles aan om ook dat bedrijf weg te pesten.

 • Jozef Brits

  De socialistische vakbond wíl dus koste wat kost, deze regering verhinderen om gedeeltelijk de putten te vullen die ons door de beloofde-land-politiek waarmee zíj óns voor vele generaties lang met een torenhoge belasting hebben opgezadeld!

 • Kris De Poorter

  De werkmensen, de langdurig zieken, gepensioneerden, mensen met lage inkomens zijn voor de zoveelste keer slachtoffer van het politiek beleid in dit land. Dus een reactiedag op dat beleid is dus wel welkom.

Meld een bug