Sociale sector uit onvrede over besparingen aan kabinet Wouter Beke: “Sociaal werk, niet te koop”

BELGAONTHESPOT
De vakbonden BBTK Social-Profit en ACV Pulse hebben deze ochtend samen met middenveldorganisaties actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V ). Ze kwamen er hun onvrede uiten over de aangekondigde besparingen in de sociale sector.

Naast de culturele sector wordt ook de sociale sector getroffen door de besparing van 6 procent van de Vlaamse regering. De vakbonden zijn misnoegd over de strenge besparing en vooral het feit dat deze zonder voorafgaand overleg werd doorgevoerd.

De vakbonden halen het voorbeeld van Steunpunt Mens & Samenleving (SAM vzw) aan. Deze organisatie biedt ondersteuning aan onder meer straathoekwerkers, schuldbemiddelaars en ondersteuners van mensen met een beperking. Vanaf 2020 zal de vzw het met één miljoen euro minder moeten doen, ofwel 27 procent van hun jaarlijks budget. Om dat in de verf te zetten droegen 27 van de ruim honderd betogers een volledig witte overall en droegen ze een gele handschoen als symbool van de Vlaamse regering die hen beperkt in hun werking. Ze scandeerden ook slogans als “Beke minder? Beke meer! “ en “Sociaal werk, niet te koop!”

“Een dergelijke drastische besparing zet de verdere werking en diensten van SAM vzw zwaar onder druk. Het inhakken op alle organisaties die kwetsbare en zwakke personen in de samenleving ondersteunen, gaan we niet zomaar toelaten. Deze middenveldorganisaties zijn in deze tijden belangrijker dan ooit”, vindt Johan Van Eeghem, federaal secretaris Social-Profit bij BBTK.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  De bedoeling van sociale organisaties is om arme mensen uit de armoede te helpen, om hen zelfredzaam te maken. Als dit niet zo is, dan schieten die 'sociale' organisaties hun doel voorbij. Als één van die organisaties nu 4 miljoen euro per jaar krijgt, zonder dat daar enig resultaat aan verbonden is, dan lijkt het mij beter om het geld te besteden aan echte armoedebestrijding.

 • Gino Denil

  De N-VA regering heeft een gat in de begroting geslagen door miljarden weg te geven aan winstgevende bedrijven die zichzelf kunnen bedruipen. En dat opent daarna meteen de mogelijkheid om de culturele en sociale sector en de sociale zekerheid verder af te bouwen. Gewoon het lange termijnplan dat uitgevoerd wordt om de bevolking te verarmen en te synchroniseren met hun Vlaams nationalistische ideologie. Een kopie van een plan dat 90 jaar geleden als eens uitgeprobeerd werd.

 • Carl Op de Beeck

  De Nva-regering heeft haar begroting laten ontsporen en een gat geslagen in onze sociale zekerheid. Dus moet er bespaard worden.

 • Annie Broeckx

  Er zijn zoveel vzw's dat iedere "kansarme"?beschikt over tien personeelsleden.Het wordt tijd dat er wordt gesnoeid in die jobkens.nu nog een grote snoeibeurt in politieke kringen,en er zijn twee onnodige uitkeringen minder .

 • Steve Hellemans

  Besparingen op cultuur, sociale middelen, Pro Deo advocaten - Extra (milieu) belasting op auto's.... Wanneer gaan de politici nu eens eindelijk besparen op de kost van hun over gesubsidieerd politiek systeem ? Senaat eruit; 1/3 minder parlementairen en 30% besparen op de dotaties aan politieke partijen. Veel geld uitgespaard en gegarandeerd applaus van iedereen. Wia doet wat ?