Sociale partners geven Bacquelaine negatief advies over verlaging solidariteitsbijdrage

Daniel Bacquelaine
Photo News Daniel Bacquelaine
De sociale partners, zowel vakbonden als werkgevers, hebben minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) vandaag een unaniem negatief advies gestuurd over zijn plannen om vanaf 2019 de solidariteitsbijdrage - een crisisbelasting op de hoogste pensioenen - te verlagen. Dat is vernomen van de socialistische vakbond.

De solidariteitsbijdrage werd begin jaren negentig ingevoerd door toenmalig premier Jean-Luc Dehaene. Het was een crisisbelasting om de Maastricht-norm te helpen halen. Op de lagere pensioenen werd de bijdrage al afgeschaft. Vandaag telt de bijdrage nog voor alleenstaanden die bruto meer dan 2.358,33 euro en gezinnen die bruto meer dan 2.726,53 euro pensioen (wettelijk en aanvullend) ontvangen. De inhouding stijgt geleidelijk tot 2 procent.

In hun advies geven de sociale partners aan dat de voorgestelde maatregel 84 miljoen euro minderontvangsten heeft. "De sociale partners wijzen erop dat de solidariteitsbijdrage in 1994 ingevoerd werd wegens de ongelijke inkomensverdeling tussen gepensioneerden onderling en met de bedoeling om (intragenerationele) solidariteit tussen gepensioneerden te organiseren. Deze aanleiding en doelstelling lijkt vandaag nog steeds actueel", klinkt het. "Gelet hierop, en binnen de huidige budgettaire context, zijn de sociale partners dan ook geen voorstander van de voorgestelde maatregel."

ACV en ABVV hadden de plannen van Bacquelaine eerder al "problematisch" genoemd. Met de bijdrage op de hogere pensioenen worden immers normaal de laagste pensioenen opgetrokken. Door de solidariteitsbijdrage te verlagen, zo argumenteren de bonden, wordt nu bezuinigd op de laagste pensioenen om de grootste te verhogen. Met andere woorden: de factuur zal volgens ACV en ABVV worden doorgeschoven naar de armste gepensioneerden.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ian Vandenbossche

  Gepensioneerden hebben duidelijk geen vakbond meer. Worden door vakbonden (vooral door acv en lbc) bij het huisvuil gezet, tijd voor een organisatie die opkomt voor belangen van gepensioneerde werknemers, daar wil ik nog bijdrage voor betalen.

 • raf peeters

  Kortom ,gewoon een schande ,de betroffen hebben heel hun carriere wel mogen betalen voor hun pensioen ,maar hebben al 25 jaar niet het pensioen gekregen waar ze "recht" op hebben en 't is nog een grotere schande dat ze ook nog door de jaren x maal de indexaanpassing"gepikt" hebben niettegenstaande de levensduur-de op 25 jaar wel drastisch duurder is geworden maar in de privè wel de 2 de pijler.

 • Tony Vandermaelen

  De gepensioneerden zijn de zwakste groep dus kan deze regering rustig verder op hun kop blijven kakken.

 • Ian Vandenbossche

  Hele loopbaan tonnen afgedragen voof ons pensioen, voor belastingen, voor sociale zekerheid en riziv. en eens met pensioen nog 50 euro per maand voor solidariteitsbijdrage !! Daarenboven nog belasting en rizivbijdrage. Waar is al ons geld toch naartoe dat we nu in pensioen nog solidariteitsbijdrage moeten dokken! Kleine pensioenen wil zeggen weinig gewerkt, weinig afgedragen!

 • Jean West

  Het is discriminatie een pensioen is een pensioen.