Sociale onrust bij Ryanair: Belgisch personeel gaat niet staken, maar plant solidariteitsactie

REUTERS
In verschillende landen heerst er momenteel veel sociale onrust onder het personeel van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. Bij Ryanair in België zijn er in de nabije toekomst geen stakingen gepland, zegt de christelijke vakbond CNE. De Belgische vakbond denkt wel over een solidariteitsactie.

Ryanair kondigde eind juli aan 900 banen te willen schrappen. In Spanje sluit de maatschappij vier basissen, waardoor 512 banen bedreigd zijn. Daar dreigen de vakbonden met meerdaagse stakingen. En ook in Portugal, Ierland en Groot-Brittannië heerst er grote sociale onrust.

In België lopen de spanningen niet zo hoog op. Hier worden geen basissen gesloten en er zijn al akkoorden gemaakt met zowel het cabinepersoneel als de piloten. Al kan Ryanair nog wel een tandje bijsteken, vindt Didier Lebbe van de christelijke vakbond. "De loonfiches zijn niet erg duidelijk en bepaalde werknemers in ziekteverlof worden soms naar Dublin gesommeerd", zegt hij. Een staking zou nu echter "onverantwoord" zijn en is "niet aan de orde". Wel wil het personeel dus een solidariteitsactie houden in de komende weken.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    Wat bedoelen ze met solidariteitsactie? Het werk zonder verwittiging een uur of twee neerleggen?

  • Gilbert Vermeersch

    Belgisch personeel gaat niet staken en de reizigers niet voor schut zetten? Ik hoor het donderen in Keulen.. gewoon tof..