Sociale huisvestingsmaatschappijen gestimuleerd om meer zonnepanelen te plaatsen

Sociale huisvestingsmaatschappijen worden gestimuleerd om meer zonnepanelen te plaatsen.
Getty Images/Cultura RF Sociale huisvestingsmaatschappijen worden gestimuleerd om meer zonnepanelen te plaatsen.
Sociale huisvestingsmaatschappijen die zonnepanelen plaatsen, kunnen hun investeringskost in de huurprijs verrekenen. De sociale huurders zelf krijgen in ruil een lagere energiefactuur. Dat staat in een ontwerpbesluit dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd op voorstel van Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Zo krijgen de huisvestingsmaatschappijen een duwtje in de rug om meer zonnepanelen te plaatsen. 

Om zijn klimaatdoelstellingen op vlak van zonne-energie te halen, kan Vlaanderen nog een paar ‘quick wins’ verzilveren. Zo heeft bijvoorbeeld ongeveer 2 procent van de sociale woningen een voorziening voor hernieuwbare energie. Nu de regelgeving meer op punt staat en er een financieel model op poten staat, hoopt Vlaanderen de sociale huisvestigingsmaatschappijen te stimuleren om meer zonnepanelen te plaatsen.

Vorig jaar keurde het Vlaams Parlement al een gelijkaardig decreet goed. Nu heeft de Vlaamse regering groen licht gegeven voor een besluit waardoor sociale huisvestingsmaatschappijen hun investeringen in zonnepanelen kunnen verrekenen in de huurprijs.

Sociale huisvestingsmaatschappijen die investeren in zonnepanelen, zullen hun huurders om een vergoeding voor de geproduceerde hernieuwbare energie kunnen vragen. Die vergoeding mag niet hoger zijn dan de investeringskost voor de installatie en ook niet hoger dan de energiekosten die de huurder uitspaart.

"Deze regeling levert voordelen op voor alle partijen", zegt minister Homans. "Sociale huisvestingsmaatschappijen recupereren een deel van hun investeringskost en worden zo gestimuleerd om meer zonnepanelen te plaatsen op de daken van sociale woningen, de sociale huurder krijgt een lagere energiefactuur en doordat er meer hernieuwbare energie wordt geproduceerd, levert dat ook winst op voor ons klimaat.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronny Biesen

    Haha, het verhaal van laat de huurder maar ervoor betalen. Hoe is het mogelijk. Homans heeft de huurwet al aangepast, nu nog dit. Huren wordt nog een luxe, zelfs bij de sociale maatschappijen. Denk eraan bij de verkiezingen. Ons leven wordt niet goedkoper, we krijgen niet meer koopkracht met deze regeringen en politici in Belgie. De verarming van de Belg is algemeen ingezet.

  • Ariane Gekiere

    Ge moet het nog eerst kunnen betalen ...t is niet voor iedereen weggelegt.dat de sociale maatschappijen zelf es zonnepanelen betalen .

  • van roy jozef

    dikke larie, plaatsen kost de eerste jaren meer dan de energie die ge kunt besparen.