Sociale huisvestingsmaatschappijen controleren vaker via nutsbedrijven op domiciliefraude

PHOTO NEWS
De sociale huisvestingsmaatschappijen, die sinds 2017 bij de distributie- en nutsbedrijven verbruiksgegevens kunnen opvragen van hun huurders, doen dat steeds vaker. In 2017 werd 47 keer het verbruik opgevraagd, in 2018 verdrievoudigde dat tot 134 aanvragen, die allemaal werden ingewilligd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

Betrappingen op heterdaad zijn complex en worden voor de rechtbank vaak verworpen. Maar nutsgegevens kunnen zwart op wit bewijzen dat er gedurende lange tijd geen bewoning is geweest.

"Domiciliefraude blijft een oud zeer in de sociale huisvesting: huurders trekken in bij hun partner en laten hun sociale woning leegstaan", zegt Hendrickx. "De hogere uitkering die ze als zogenaamde alleenstaande krijgen weegt immers niet op tegen de (lage) sociale huur die ze blijven betalen. Maar het is natuurlijk wel een asociaal misdrijf: niet alleen pleeg je uitkeringsfraude, bovendien laat je een sociale woning leegstaan terwijl er meer dan 135.000 Vlamingen op de wachtlijst staan." 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jo Bosman

    Sinds ik met pensioen ben ben ik meer thuis en lopen de rekeningen op. Plots staat de wijkagent voor de deur om te controleren of er soms iemand bij mij inwoont. Ik mag de verwarming dus niet warmer zetten nu ik er ben en mag niet meer stroom of water gaan verbruiken. ha ha Ik ben dus verdacht.

  • Bob Sleeckx

    Waar men absoluut niet over spreekt is dat invalide huurders die recht hebben op een bij wet bepaalde teruggave Ki, dat de SVH hun geld in eigen zak steekt en dat men huurders verplicht hun huurwaarborg te beleggen in aandelen, gelooft men mij niet ?, onderzoek het. Er zijn ook geen controles meer op onderverhuur en illegaal inwonen, netheid en overlast, waardoor goede huurders haast zot worden en niet mogen klagen.

  • Albert Hendrix

    135 000 vlamingen op de wachtlijst,hoe komt het dan dat hier in de buurt ,in de sociale woningen zelfs mensen komen wonen die nog geen Nederlands kunnen spreken.Als er iets vrijkomt komt er iemand van vreemde origine in.