Sociaal conflict bij De Lijn niet van de baan

BELGA
Een verzoeningsvergadering bij De Lijn heeft de vakbonden niet kunnen doen afzien van hun vorige week aangekondigde plannen om actie te voeren. "De directie had niets nieuws te vertellen", zegt Geert Witterzeel van ACV. De vakbonden gaan nu hun achterban raadplegen over de te volgen strategie.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn diende een actieaanzegging in omdat de directie een cao niet wil verlengen die de werknemers in besparingstijd tegen loonverlies beschermt. De directie van de vervoermaatschappij moet flink besparen en wil werknemers niet langer inkomsten uit premies garanderen. Het basisloon blijft wel behouden en er vallen geen naakte ontslagen.

Een verzoeningsvergadering heeft het conflict niet kunnen ontmijnen. "Er is totaal geen nieuwe informatie gegeven", zegt Witterzeel. "Ik had gehoopt dat we meer cijfermateriaal zouden krijgen, want dat mis ik toch een beetje. Het personeel heeft het recht te weten wat achter de cijfers zit. Maar het is een ontgoocheling geworden." De vakbond zal op 10 december zijn achterban raadplegen over mogelijke acties, maar blijft in afwachting bereid verder te praten met de directie.

De directie wil enkel kwijt dat ze wacht op de raadpleging van de vakbonden. "Maar we staan altijd open voor verder overleg", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.