Sociaal assistent dealt jarenlang drugs: Twee jaar met uitstel

anp
Een veertiger die al twintig jaar werkzaam is als sociaal assistent is op de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld voor het dealen van drugs. Zo financierde hij zijn eigen cocaïneverslaving.

Via politionele informatie kwam aan het licht dat de sociaal assistent xtc, cocaïne en speed verkocht aan kleine dealers. Er werden verschillende mensen ondervraagd, onder andere iemand die bij hem in begeleiding was. Die verklaarde dat hij speed gekocht had van zijn begeleider. De verdediging beweert dat hij zich over daklozen ontfermde en geen drugsverslaafden begeleidde.

Aanvankelijk ontkende de beklaagde alles, maar later gaf hij toe dat hij zelf al vele jaren drugs gebruikt. Toen de CAW-werknemer twintig jaar geleden zijn vriendin verloor, raakte hij verslaafd. Hij begon te verkopen om zijn eigen cocaïneverslaving te kunnen bekostigen. De procureur sprak van verwerpelijk gedrag, omdat de man de gevolgen van drugs dagelijks op zijn werk ziet. "Hij heeft zijn positie misbruikt", klonk het.

De strafrechter geeft de man twee jaar cel, gekoppeld aan probatievoorwaarden. Hij zat twee maanden in voorhechtenis. Enkel dat deel van de gevangenisstraf is effectief. De veertiger moet ook een boete betalen.