Sobere uitvaart voor Joris Van Hauthem

Uitvaartplechtigheid van Joris Van Hauthem.
BELGA Uitvaartplechtigheid van Joris Van Hauthem.
In Lennik is vandaag afscheid genomen van Joris Van Hauthem. Het gewezen Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang stierf 13 dagen geleden op 51-jarige leeftijd aan kanker. De uitvaartplechtigheid in de tot de nok gevulde Sint-Kwintinuskerk verliep heel sober.

Aan de ingang van de Sint-Kwintinuskerk aan het Masiusplein in Sint-Kwintens-Lennik stond een handvol vertegenwoordigers van plaatselijke afdelingen van Vlaams Belang uit het Pajottenland en de Noordrand, met de vlag in de hand. Kopstukken van de partij zoals Filip Dewinter en Gerolf Annemans tekenden eerder discreet present.

Sober
Voorzitter Tom Van Grieken trad bij het begin van de plechtigheid als eerste naar voor en droeg eveneens de vlag van de partij. Er waren weinig (top)politici van andere politieke partijen aanwezig. Tot de schaarse uitzonderingen behoorden Eric Van Rompuy (CD&V) en diens partijgenoot Michel Doomst, een streekgenoot van Van Hauthem.

De dienst was sober en verliep heel klassiek, met nauwelijks persoonlijke getuigenissen of verwijzingen naar de politieke loopbaan van de overledene. Een politiek testament stond er wel op het bidprentje. In een afscheidstekst had Van Hauthem verwezen naar de rol van "ijsbreker" die Vlaams Belang zijns inziens de voorbije decennia gespeeld heeft. Zijn boodschap was dat er al een hele weg is afgelegd richting Vlaamse republiek maar dat het werk niet af is.

Joris Van Hauthem.
BELGA Joris Van Hauthem.
Afscheidstekst.
BELGA Afscheidstekst.

"Vlaams-nationalist", stond te lezen op de rouwbrief. Zo stapte de op 29 november 1963 geboren Joris Van Hauthem door het leven. Hij stond in de schaduw van bekende partijgenoten als Dewinter en Annemans maar droeg, onder meer als lid van het partijbestuur, een kwarteeuw mee het gewicht van eerst Vlaams Blok en later Vlaams Belang. De politicus uit Lennik was jarenlang woordvoerder van de partij. Als lid van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad werd hij in 1989 een van de eerste parlementsleden van het Vlaams Blok.

Vlaams Belang
In 1991 deed Van Hauthem zijn intrede in het federale parlement. Tot 1995 zetelde hij in de Kamer. Van 1995 tot 2014 had hij een zitje in het Vlaams Parlement, waar hij de laatste twee jaar fractieleider voor Vlaams Belang was. Van 2004 tot 2010 leidde hij voor zijn partij ook de Senaatsfractie.

Door het slechte verkiezingsresultaat van Vlaams Belang op 25 mei 2014 raakte Van Hauthem als lijsttrekker niet herverkozen in Vlaams-Brabant. Twee dagen voor zijn dood nam hij ontslag uit de gemeenteraad van Lennik, waarvan hij lid was sinds 2001.

Tijdens zijn politieke loopbaan van 25 jaar was Van Hauthem vooral bezig met de problematiek van de rand rond Brussel. Hij had een grote dossierkennis, vooral rond communautaire thema's. Als mens dwong hij respect af over de partijgrenzen.

Kanker
Joris Van Hauthem overwon in het begin van zijn politieke carrière teelbalkanker. De maandenlange strijd tegen darmkanker verloor hij op 25 maart. Hij stierf thuis, omringd door zijn familie en werd vandaag begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Sint-Martens-Lennik.

Sint-Kwintinuskerk.
BELGA Sint-Kwintinuskerk.