Snelwegparking langs E40 in Jabbeke eerste nacht volledig afgesloten na schietpartij tussen transmigranten

De snelwegparking in Jabbeke is al maanden een toevluchtsoord voor transmigranten.
Foto BELGA De snelwegparking in Jabbeke is al maanden een toevluchtsoord voor transmigranten.
De parking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen nacht op bevel van burgemeester Daniel Vanhessche (CD&V) voor het eerst afgesloten. De maatregel blijft in principe drie maanden van kracht. Volgens de burgemeester is alles vlot verlopen.

De West-Vlaamse snelwegparkings vormen al jarenlang het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Transmigranten proberen zich te verstoppen op vrachtwagens richting Verenigd Koninkrijk. Deze zomer kwam het in de buurt van de parkings meermaals tot confrontaties tussen groepen transmigranten. Bij een schietincident in Jabbeke raakten in de nacht van dinsdag op woensdag zelfs twee transmigranten gewond.

De burgemeester van Jabbeke besloot daarop om de parking langs de E40 de komende maanden 's nachts af te sluiten. Gisteravond ging de snelwegparking om 20 uur dicht. "Ik was zelf aanwezig en zag hoe alles heel vlot verliep", aldus Daniel Vanhessche. "Alle vrachtwagenchauffeurs die al op de parking stonden, werden door de lokale politie gevraagd om de parking te verlaten." Vanochtend om 6 uur werd de parking opnieuw opengesteld.

De afgelopen jaren werden al verschillende middelen ingezet om de problematiek aan te pakken. Zo was de snelwegparking in Westkerke van 2014 tot 2017 volledig afgesloten. In Jabbeke bewees een systeem met privé-bewaking zijn waarde. "Ik sta sowieso open voor alle oplossingen, maar het belangrijkste is het onveiligheidsgevoel in mijn gemeente wegnemen. Als er actief rond gewerkt wordt, ben ik ervan overtuigd dat er ook een oplossing komt", besluit Vanhessche.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Waar moeten de truckers dan slapen ? Of die rustperioden tellen ineens niet meer ? Die mensen raken nog in de problemen ! En gewoon om hun werk te doen!

 • Cor Dierckx

  Niet te begrijpen dat een burgemeesterke zomaar een parking kan sluiten, waar zit die gouverneur of de minister? Het is nog niet erg genoeg voor truckers dit kan er nog wel bij.

 • patrick morel

  Als meer en meer vrachtwagen sin Jabbeke gaan parkeren met alle gevolgen van dien gaat men dan Jabbeke afsluiten.

 • Ludo Hermans

  Ter vergelijking. De leraar zei, alle leerlingen die zich echt niet willen gedragen, doe rustig verder! De zes brave werden onder dwang aangeraden een andere school op te zoeken. België.

 • FRANCOIS LEMMENS

  verkiezing stunt van cd&v meer moet je daar niet achter zoeken