Snelste stijging sinds uitbraak coronavirus: 242 dodelijke slachtoffers en 14.800 nieuwe besmettingen in één dag

In de Chinese miljoenenstad Guangzhou gaan mensen met mondkapjes de straat op om zich te beschermen tegen het coronavirus/Covid-19. (12/02/2020)
EPA In de Chinese miljoenenstad Guangzhou gaan mensen met mondkapjes de straat op om zich te beschermen tegen het coronavirus/Covid-19. (12/02/2020)
Wereldwijd zijn meer dan 60.000 patiënten met het coronavirus besmet, de overgrote meerderheid in China. De bijna 15.000 nieuwe besmettingen in een dag tijd zouden vooral te verklaren zijn doordat medici in China nu ook de diagnose mogen stellen op basis van klachten van de patiënt, zonder gebruik te maken van gespecialiseerde test-kits. 1.370 mensen zijn al aan de ziekte bezweken, meer dan aan het SARS-virus in 2002 en 2003. Op drie personen na vielen alle doden in China. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de longaandoening officieel Covid-19 gedoopt en waarschuwt dat het virus kan uitbreiden naar mensen die niet in China zijn geweest. WHO-baas Adhanom noemde het virus “publieke vijand nummer 1".

Van coronavirus naar Covid-19

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het coronavirus een nieuwe naam gegevenEerder duidde de WHO het virus aan als 2019-nCoV. Nu is dat dus Covid-19. De ‘co’ in de nieuwe naam staat voor corona, de ‘vi’ voor virus en de ‘d’ voor disease, het Engelse woord voor ziekte.

Meer besmettingen door snellere diagnose, ook zonder laboratoriumonderzoek

Het hoge aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in de afgelopen 24 uur zou te verklaren zijn door aangepaste diagnosemethodenDoor een tekort aan gespecialiseerde test-kits en het grote aantal zieken, zouden medici nu ook de diagnose mogen stellen op basis van klachten van de patiënt en daaropvolgende CT-scans, zonder verder laboratoriumonderzoek. 

Vaccin tegen virus

Er wordt met man en macht gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De WHO maakte woensdag bekend dat er 4 kandidaat-vaccins zijn, maar die moeten nog zorgvuldig worden getest. Daarom zal waarschijnlijk pas over 18 maanden een gecertificeerd vaccin beschikbaar zijn.

De EU-ministers van Volksgezondheid buigen zich donderdag tijdens een speciale vergadering in Brussel over het nieuwe coronavirus. 

Bekijk ook: Zo verspreidt het coronavirus zich

Lees ook in HLN+:

Angst voor coronavirus is groot, maar wie kent deze 9 haast vergeten virussen nog die even fataal zijn?

Rush op mondmaskers door coronavirus: “Maar in de praktijk hebben ze geen zin”

En weer is de vleermuis hoofdverdachte van verspreiding coronavirus. Hoe komt dat toch?
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pol van de velde

  De overbevolking is een feit, en daarom moeten er een groot aantal verdwijnen, liefst de ouderen die eigenlijk meer een last dan een lust zijn voor de regeringen want ze kosten alleen maar geld en brengen niet veel op. En wat is het gemakkelijkste, een virus verspreiden dat deze werking perfect doet zoals ze verlangen. Meeste doden zijn personen boven de 65 jaar. Het virus is trouwens ontstaan in een labo, en er zou zelfs een patent op genomen zijn.

 • johan vankeirs

  Ik begin mij stilaan af te vragen wat hier allemaal boven onze hoofden aan het gebeuren is.Volgens mij is er hier iets gaande met een geurtje aan en houden ze de bevolking voor den domme.Ik begin schrik te krijgen voor wat de wetenschap verbergt.Hopelijk ben ik volledig verkeert.

 • azaire vanhoutte

  dat komt ervan met gesjoemel met dieren ,en er staan nog andere virussen op wacht,

 • Peter Dermaut

  Het kan ook dat men het cijfer vd besmettingen aanpast ADHv het aantal doden.... dit om het aantal doden tussen de 2&3 % te houden

 • Baldr VanHoek

  Het corona virus is niet het probleem. Het probleem omtrent covid19 is dat er geen informatie wordt over verspreidt en bijgevolg is het daarom dat het zal uitbreiden. Met dan aan de verantwoordelijken die helemaal niet transparant informatie delen.