Snelrecht voor winkeldiefstal nog lang geen succes

PHOTO_NEWS
Sinds 1 oktober 2013 zijn er in elke provincie snelrechtbanken die onder meer winkeldiefstal bestraffen. Er worden echter maar erg weinig verdachten van winkeldiefstal via snelrecht gedagvaard en in sommige parketten wordt zelfs helemaal geen snelrecht uitgevoerd, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. De ondernemersorganisatie is er nochtans van overtuigd dat snelrecht het meest efficiënte wapen is om winkeldiefstal te bestraffen. Daarom moet het ook overal worden toegepast en is er nood aan een krachtig signaal.

Uit cijfers van het openbaar ministerie blijkt dat er tussen 1 oktober 2013 en 30 juni 2014 in alle gerechtelijke arrondissementen 436 verdachten voor winkeldiefstal via snelrecht gedagvaard werden.

"Winkeldiefstallen lijken kleinere misdrijven te zijn, maar de economische schade van al die feiten samen is hoger dan die van alle gewapende overvallen", aldus NSZ. "Gemiddeld kaapt winkeldiefstal 1,5 à 2 procent van de omzet van een handelaar weg." NSZ was daarom tevreden met de invoering van het snelrecht voor dergelijke misdrijven. Na negen maanden blijkt nu dat dit maar weinig gebeurt en er in een aantal parketten helemaal geen snelrecht toegepast wordt voor winkeldieven.

"Die resultaten vallen tegen. Snelrecht blijkt nochtans een efficiënte vorm van bestraffing te zijn voor winkeldieven. In Antwerpen stad is men daar al langer mee bezig en werpt die aanpak vruchten af", aldus Mattheeuws.

NSZ vraagt dan ook aan minister van Justitie Koen Geens om er bij alle gerechtelijke arrondissementen en parketten op aan te dringen om winkeldieven, ongeacht de waarde van het gestolen goed, voor de snelrechter te dagen. "Er is nood aan een krachtig signaal om winkeldiefstal te beteugelen, zeker nu dat fenomeen een steeds professioneler karakter krijgt", aldus de organisatie.