Snelrecht komt te traag op gang

Thinkstock
Het voorbije jaar zijn slechts 2.464 winkeldieven, relschoppers of 'kleine' criminelen via snelrecht berecht. Een dalende trend, berichten de kranten van Mediahuis vandaag.

In Limburg kregen in 2016 exact 117 personen een dagvaarding in de bus of onmiddellijk mee naar huis om zich op een datum in de nabije toekomst bij de rechter te melden. Naast Limburg stijgt het aantal vrijwel onmiddellijk gesanctioneerde winkeldieven, drugsdealers of relschoppers enkel in Brussel (van 232 in 2015 naar 519 gevallen in 2016), West-Vlaanderen (177 naar 273) en Bergen-Doornik (211 naar 315).

"In totaal werden de voorbije zes jaar in ons land 14.346 verdachten gedagvaard via snelrecht", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Zij vroeg de cijfers op. "Iedereen spreekt altijd lovend over snelrecht, maar ten opzichte van 2011 zijn de cijfers met 16 procent gedaald."

Volgens magistraten wordt snelrecht niet vaker ingezet vanwege een personeelstekort, bijvoorbeeld om binnen afzienbare tijd de juridisch juiste dagvaarding op te stellen. Ook zou er een gebrek zijn aan medewerking van bepaalde rechtbanken.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Remi Kastaar

  Het is hier zo allemaal gewoon geworden, dat zelfs Geert Hoste er zelfs geen moppen meer kan overmaken.

 • Jozef Van Raemdonck

  Recht !! Krom ja

 • Fons Billen

  het enige wat hier wel snel vooruitgaat zijn een verhoging van de belastingen !

 • Gerard Braeckmans

  Niets werkt hier naar behoren in dit land.

 • Karel Van Geel

  De magistraten hebben onmiddellijk hun antwoord klaar tekort aan personeel! Maar iedereen weet dat de oorzaak ligt bij de onbekwame, wereldvreemde luie magistraten en aan het volledig verrotte systeem dat vierkant kan blijven draaien door ministers als Geens die gewoonweg niet willen ingrijpen.