Ga naar de mobiele website
^ Top

Snelrecht in heel het land

thinkstock
Eind dit jaar start Justitie met de aanwerving van extra personeel om tegen volgende zomer over heel het land snelrechtkamers op te richten. "Er komen twaalf rechters, substituten en griffiers om in die kamers te zetelen", zegt de woordvoerster van de minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open Vld). Dat staat in de Coreliokranten.

De federale overheidsdienst Justitie werkt momenteel aan de koninklijke besluiten die de personeelsuitbreiding moeten regelen. De bedoeling is dat er in elk hervormd gerechtelijk arrondissement snelrechtkamers komen. Dit valt grosso modo samen met de provinciehoofdsteden plus Brussel en Eupen.

De snelrechtkamer moet meerdere keren per maand samenkomen en zal kleinere zaken, zoals straatcriminaliteit, behandelen waar geen groot onderzoek voor nodig is. Tijdens zo'n zitting komen alle partijen en het openbaar ministerie aan bod, waarna de rechter het vonnis velt.

Volgens het kabinet Turtelboom kan het gerecht zo korter op de bal spelen en het gevoel van straffeloosheid aanpakken. Nu zijn er onder meer al in Gent en Brussel dergelijke snelrechtkamers.Meld een bug