Smokkelaar die migranten in motorcompartiment van toeristenbussen verstopte, krijgt zes jaar cel

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
De Brugse strafrechter heeft een 36-jarige Brusselaar van Algerijnse origine veroordeeld tot zes jaar effectieve gevangenisstraf en 40.000 euro boete voor zware feiten van mensensmokkel. Samen met een kompaan verstopte Boualem D. vluchtelingen in het motorcompartiment van toeristenbussen.

Op 29 januari werden drie vluchtelingen 's ochtends vroeg door mensensmokkelaars op een Britse toeristenbus verstopt. De slachtoffers bevonden zich opvallend genoeg in het motorcompartiment, tussen de leidingen. Vanuit die aparte schuilplaats reisden ze met de Britse toeristen naar verschillende bestemmingen in België. De feiten werden pas in de vooravond ontdekt, toen de bus in Zeebrugge wilde inschepen op de ferry naar het Verenigd Koninkrijk.

Door de uitgebreide verklaringen van een slachtoffer kwamen Boualem D. en Lazhari F. in het vizier van de speurders. Tijdens een observatie op 22 april stelde de politie vast dat de dertigers vanuit Brussel naar Brugge en Oostende reden. Daar zochten ze op busparkings de geschikte bussen uit. Een vluchteling werd in het motorcompartiment verstopt, maar kroop er snel terug uit. Op 19 juni werden ze tijdens een nieuwe inspectieronde op een parking opgepakt.

Het is onvoorstelbaar dat je een medemens in zo'n levensgevaarlijke situatie brengt voor je eigen geldgewin. Het is een wonder dat hier geen doden zijn gevallen

Procureur

Procureur Manuel Manderick hekelde op de zitting de werkwijze van de mensensmokkelaars. "Ik wist voordien zelfs niet dat zoiets mogelijk was. Het is onvoorstelbaar dat je een medemens in zo'n levensgevaarlijke situatie brengt voor je eigen geldgewin. Het is een wonder dat hier geen doden zijn gevallen."

"Bedreigd"

Boualem D. heeft toegegeven dat hij zich sinds oktober 2016 bezighield met mensensmokkel. Toch vroeg de verdediging voor de feiten van eind januari de vrijspraak. "Ik heb mensen geholpen, maar niemand op bussen gestoken", zei de Algerijn zelf. Lazhari F. bekende pas helemaal op het einde van het onderzoek zijn betrokkenheid. Volgens zijn advocaat Jorn Verminck werd hij immers bedreigd door zijn medebeklaagde. "Als je niet vertelt wat ik wil, dan ga ik je vermoorden", zou D. in de gevangenis gezegd hebben. Beide beklaagden vroegen om een voorwaardelijke straf.

De rechter verklaarde alle feiten bewezen en veroordeelde Boualem D. tot een effectieve gevangenisstraf van zes jaar en een geldboete van 40.000 euro. Zijn kompaan kreeg vijf jaar celstraf, waarvan een jaar met uitstel. De geldboete van 40.000 euro werd in zijn geval voor de helft met uitstel opgelegd. Beide beklaagden zijn ook voor tien jaar hun burgerrechten kwijt. Hun Renault Clio werd verbeurdverklaard.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mario Vervloessem

    Het is toch schrijnend te weten dat je als vrachtwagen -chauffeur een boete riskeert van 2000 pond per persoon die je ongewild in je trailer krijgt,en dit soort tuig van mensen er zo vanaf komt;zij zijn de oorzaak van de dagelijkse ellende van de vluchtelingen en de chauffeurs die er mee te maken hebben

  • Marc Rooms

    hij moet het toch in Algerije uitzitten neem ik aan of mag het weer op onze kosten zijn.