Slovaak met wapen en kettingzaag in auto onder aanhoudingsbevel

Een robot van de ontmijningsdienst onderzocht de geparkeerde wagen nabij het Europees Parlement.
EPA Een robot van de ontmijningsdienst onderzocht de geparkeerde wagen nabij het Europees Parlement.
De 32-jarige Slovaak die gisteren is opgepakt naar aanleiding van het bomalarm aan het Europees Parlement, is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket, dat verder geen commentaar over het dossier kwijt wil. In de wagen van de man werden onder meer een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen maar geen explosieven.

De Slovaak werd maandagochtend kort na 07.30 uur opgemerkt omdat hij in de buurt van het Europees Parlement rondliep en zich verdacht gedroeg. Hij zei tevens dat hij de Europese president wilde ontmoeten. Gelet op de verhoogde waakzaamheid werd de man gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Daarbij gedroeg hij zich volgens het Brusselse parket op geen enkel moment agressief.

Op de man werden sleutels aangetroffen die leidden naar zijn voertuig, dat in de Montoyerstraat geparkeerd stond. Aangezien de bedoelingen van de man onduidelijk waren, werd er geen risico genomen en werd een veiligheidszone ingesteld. Verschillende kantoorgebouwen in de buurt van het Europees Parlement werden ontruimd en het verkeer werd omgeleid.

Na onderzoek door de ontmijningsdienst van het leger bleken er geen explosieven in de wagen te liggen, waarna de zone werd opgeheven. In het voertuig werden wel onder meer een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen. Bij zijn verhoor door de politie weigerde de Slovaak een verklaring af te leggen.

De Slovaak moet nu binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen, die zich dan zal moeten uitspreken over zijn verdere aanhouding.

REUTERS