Slimme camera's klaar voor nieuw boetesysteem, politie niet

ANPR camera Blanden
Vertommen ANPR camera Blanden
De slimme camera’s langs onze wegen mogen vanaf deze zomer extra overtredingen vaststellen, zoals het blokkeren van kruispunten. Maar de politie is niet klaar. Dat heeft VTM Nieuws vernomen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanaf 1 juli mogen intelligente camera’s in het verkeer een hele reeks overtredingen vaststellen, zonder dat een agent daarbij betrokken wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om tegen de richting in rijden, op spitsstroken rijden buiten de piekuren of kruispunten blokkeren. De bedoeling is dat de camera’s in de toekomst ook gsm-gebruik achter het stuur automatisch kunnen vaststellen.

De politie heeft nu vaak te weinig middelen om al die overtredingen vast te stellen, de slimme camera’s mogen dat vanaf juli allemaal automatisch doen. Met boetes tot 174 euro. Alleen, de politie is er niet klaar voor. Het zal nog maanden duren voor de politie klaar is met de nodige software.

De werking van de camerasystemen is een bevoegdheid van Binnenlandse Zaken. Ontslagnemend minister De Crem (CD&V) gaat het dossier bekijken en indien nodig extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het systeem zo snel mogelijk in werking kan treden.
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • linda thinks

  pol als je denkt minder belastingen te gaan betalen als er meer boetes geind worden droom je , het gat in de hand van politiekers is veel te groot om te vullen met boetes

 • pol van de velde

  Eigenlijk heb ik graag dat er zoveel boetes kunnen gegeven worden, dat betekend dat er veel oenen op de weg rijden die er niets mee inzitten hoge boetes te betalen zodat ik minder belastingen hoef te betalen. Doe zo verder jongens (en meisjes) en betaal jullie blauw aan verkeersboetes. Ik houd me intussen aan de regels, rij rustig en ontspannen en ga liever ergens eten met het uitgespaarde geld.

 • Benny De Keyzer

  Geld voor overal slimme camera's te plaatsen is er in overvloed, maar ergens anders op HLN lees ik "Leerkracht riskeert 40 maanden voor aanranding vijf 9-jarigen. Hij staat intussen elders voor de klas". Dat zal een kwestie van prioriteiten zijn zeker?

 • Christian Eembeek

  Binnenkort "peuteren in de neus" 150€, "krabben in je haar" 150€ en ga zo maar verder ...hebben ze nu echt niets anders te doen dan zich daarmee bezig te houden?

 • Peggy De Smet

  Ipv "de politie" moet je hier wel de dienst ICT te brussel onder verstaan. En voor de bletters hier op dit forum....hou je aan de regels ipv jezelf hier grenzeloos doorzicht belachelijk te maken en als je dat niet kunt, wees dan volwassen genoeg om dat ook van jezelf te beseffen eerder dan hier een hoop doorzichtig geklaag weg te geven. Zo zeg je eigenlijk alleen maar veel over jezelf.