Slimme brievenbus kan hele dag leveringen ontvangen

Het Mechelse bedrijf Parcelhome.com heeft een pilootproject opgestart waarbij 100 slimme brievenbussen gedurende drie maanden worden getest. De brievenbussen maken het mogelijk om elk uur van de dag iets te laten leveren, zonder dat je daarvoor moet thuisblijven. Het concept is nieuw in België.

De brievenbus van Parcelhome.com laat koeriers toe om pakketjes veilig achter te laten op elk uur van de dag. De ontvanger hoeft zelfs niet thuis te zijn. Het systeem werkt als volgt: de koerier legt het pakket in de slimme brievenbus en sluit deze af. De klant krijgt een sms dat zijn pakket is geleverd met daarin een unieke code om de brievenbus te openen. Ook de koerierdienst krijgt een bevestiging als het pakket zijn bestemmeling heeft bereikt. Het systeem kan ook in de andere richting worden gebruikt, wanneer een klant iets wil terugbezorgen via een koerierdienst.

De brievenbus bevat bovendien een weegcel die aangeeft hoeveel de lading weegt. Wanneer een tweede koerier een extra pakket toevoegt, weten zowel de klant als de eerste koerierdienst dit.

E-commerce
"Onze retail vraagt steeds vaker om e-commerce en deze slimme brievenbus biedt daar een uitstekende oplossing voor", zegt Luc van Bosstraeten van Parcelhome.com. "Gedurende 3 maanden wordt in de regio Mechelen uitgetest of het systeem aanslaat. Koerierbedrijven DHL, Parcel, GLS en DPD hebben hun medewerking verleend, met de andere zitten we nog rond de tafel."

Voor de stad Mechelen heeft het project voordelen op ecologisch en economisch vlak: "De leveringen gebeuren met de fiets en onze lokale handelaars kunnen sneller en vlotter leveringen bij de klanten krijgen", besluit schepen van Lokale Economie Wim Jorissen.